De zeventien populieren vanaf links worden gekapt, omdat ze te dicht bij het vogeleiland staan.
Volledig scherm
De zeventien populieren vanaf links worden gekapt, omdat ze te dicht bij het vogeleiland staan. © PZC

Geliefd Galgepad in De Pluimpot gaat een tijdje dicht vanwege kap populieren

SINT-MAARTENSDIJK - Langs het Galgepad in natuurgebied De Pluimpot bij Sint-Maartensdijk wordt binnenkort begonnen met de kap van zeventien hoge populieren. Het populaire wandelpad is in die periode afgesloten voor wandelaars.

De bomen worden gekapt, omdat ze vanwege hun hoogte vogels als kauwen, buizerds en kraaien aantrekken. Zij hebben het voorzien op jonge vogels die worden grootgebracht op het nabijgelegen, binnendijkse eilandje. Om de kustbroedvogels meer kans te geven hun jongen groot te brengen, worden de populieren die dicht bij het eilandje staan verwijderd. Zo zien de kustbroedvogels de rovers beter aankomen en kunnen ze hun nest of jongen beter beschermen.

De kap moet vóór het begin van het broedseizoen, eind maart, klaar zijn. De overige populieren langs het pad worden vanwege hun leeftijd gecontroleerd op conditie. Blijkt een exemplaar onveilig te zijn, dan kan deze ook verwijderd worden, laat boswachter Marijke Lieman weten. Populieren met hoge natuurwaarden als zomerverblijven voor vleermuizen blijven juist staan.

  1. De Meestoof is na metamorfose klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open
    PREMIUM

    De Meestoof is na metamorfo­se klaar voor de toekomst, maar kan voorlopig nog niet open

    SINT-ANNALAND - Je kent het bijna niet meer terug. Na vijf maanden verbouwen ziet streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland er ineens heel anders uit. Een atrium met puntdak en veel glas verbindt nu het hoofdgebouw met de expositieschuur. De nieuwbouw zorgt ervoor dat het museum meer bezoekers tegelijk kan ontvangen. ,,We zijn klaar voor de toekomst, maar voorlopig kunnen we nog niet open”, zegt bestuurslid Wil Nelisse.