Volledig scherm
Zwembad De Spetter in Tholen © Marcelle Davidse

Geheime dossiers over zwembad De Spetter worden toch openbaar

THOLEN - De geheime documenten over de problemen bij zwembad De Spetter in Tholen worden tóch openbaar gemaakt. De gemeente wilde die eerder juist geheimhouden omdat er informatie in stond waar bedrijven die bij de renovatie betrokken zijn, voordeel uit konden halen. Dat zou kunnen leiden tot een slechte onderhandelingspositie van de gemeente.

Aannemer Fraanje - die de renovatie uitvoerde - en de gemeente hebben deze week echter een deal gesloten. Beide partijen betalen de helft van de herstelkosten. Het is de bedoeling dat dat herstel in april afgerond is, zodat het bad open kan bij het nieuwe zwemseizoen.

Troebel water

Vorige zomer moest het zwembad dertien keer vroegtijdig dicht om dat het zwemwater te troebel was. De waterzuiveringsinstallatie kon niet goed overweg met de blokken chloor die werden gebruikt in plaats van vloeibaar chloor.

Rapporten over die problemen worden - als de gemeenteraad er donderdag mee instemt - nu toch openbaar gemaakt. Daarmee zijn vooral de Thoolse oppositiepartijen blij. Als onderdeel van de gemeenteraad hadden zij wel kennis van de dossiers, maar ze mochten er in openbaarheid niet over praten. En dus konden ze verantwoordelijk wethouder Frank Hommel ook niet alles vragen wat ze wilden.

Veiligheid medewerkers

Een poging om dan maar besloten te vergaderen, zodat gevoelige kwestie tóch tot in detail besproken kon worden, werd in december afgeschoten door coalitiepartijen SGP, VVD en ChristenUnie. De woedende oppositie stapte daarop naar de rechter om voor elkaar te boksen dat de stukken openbaar gemaakt zouden worden. Met het inschakelen van landsadvocatenkantoor Pels Rijcken wilde de gemeente dat juist weer voorkomen.

Onderdeel van de geheime stukken is onder meer een rapport van de Arbo Unie over de veiligheid van medewerkers die toegang hadden tot de installatieruimte van het zwembad.