Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Geen genade voor bewoners van vakantiehuizen op Tholen

THOLEN - De gemeente Tholen gaat door met de harde aanpak van mensen die permanent in een recreatiewoning verblijven. Burgemeester en wethouders zeggen te beseffen dat het emotioneel en financieel zeer ingrijpend is, maar vinden het belangrijk consequent te zijn. Een kleine vijftig huishoudens hebben hun biezen al gepakt of doen dat uiterlijk eind dit jaar.

De gemeenteraad besloot drie jaar geleden tot de aanpak van mensen die (bijna) het hele jaar door in een vakantiehuis wonen. Er werd ingeschat dat het om zo’n zeventig huizen zou gaan, later werd duidelijk dat het richting de honderd liep. Een gespecialiseerd bureau pakt elk jaar tien ‘gevallen’ aan. Mensen krijgen in dat geval slechts zes maanden de tijd om de woning te verlaten.

Coulanceregeling

Met die dreiging in het vooruitzicht maakten veertig huishoudens gebruik van een coulanceregeling. In dat geval erkenden ze dat ze het huis op een illegale wijze bewoonden en kregen ze langer de tijd om te verkassen. Negen gezinnen die een woning huurden, zijn inmiddels vertrokken. De 31 huishoudens met een koophuis hebben nog tot 1 januari 2018 de tijd om  een andere hoofdwoning te zoeken. Bij tien vakantiehuizen is de permanente bewoning op de ‘normale’ manier (vertrekken binnen zes maanden) beëindigd.

De aanpak riep in het begin veel weerstand op. Met name het feit dat de gemeente in diezelfde periode doodleuk toestemming gaf voor permanente bewoning van toekomstige appartementen in Gorishoek - ontegenzeggelijk een toeristische locatie – stuitte mensen tegen de borst. De provincie floot de gemeente daar over terug. Bij Gorishoek mag niet permanent worden gewoond.

Acceptatie

Volgens B en W is er drie jaar na het ingaan van het handhavingsbeleid een zekere mate van acceptatie en begrip ontstaan bij mensen die permanent in een vakantiehuis wonen. ,,Toch wordt  soms nog door bewoners gevraagd of het beleid kan worden gewijzigd’’, schrijven ze aan de gemeenteraad. ,,Dat is vanuit hun optiek begrijpelijk, maar het is belangrijk dat we consequent zijn.’’

Het college zegt dat nu al te merken is dat van het harde beleid een afschrikwekkende werking uitgaat. Er komen nauwelijks nieuwe gevallen bij. ,,Potentiële permanente bewoners weten nu dat ze niet op Tholen
moeten zijn.’’ Omdat veertig huishoudens de permanente bewoning ‘vrijwillig’ hebben gestaakt of dat binnenkort doen, bespaart de gemeente kosten. Het dure externe bureau hoeft dan niet te worden ingezet.