Volledig scherm
Het kasteelterrein in Sint-Maartensdijk. © PZC

Er rest niet veel meer van het kasteel in Sint-Maartensdijk, maar zelfs dat is in gevaar

SINT-MAARTENSDIJK - Het kasteel van Sint-Maartensdijk, of beter gezegd: wat er nog van over is, loopt gevaar. Funderingen komen bloot te liggen doordat de randen van het eiland afkalven.

Dat schrijven David Koren en Karel-Jan Kerckhaert in de jongste uitgave van Zeeuws Erfgoed. Beiden zijn archeologisch adviseur van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

Veel is er niet meer over van het dertiende-eeuwse slot. Op de slotgracht na, ligt alles wat bewaard is gebleven onder de grond. Zoals de stoeterij (paardenstal) en de  fundamenten. 

Bijna een jaar geleden kreeg SCEZ echter een melding: het muurwerk van het oude slot kalfde af. Delen van  de muren waren zelfs bloot komen te liggen in de gracht. De paaltjes van de oeverbeschoeiing uit 1960 staan er nog, en geven aan dat de oever is afgekalfd met een halve tot één meter. 

De twee archeologen schrijven dat de oevers vermoedelijk slijten door de aanleg van een afwateringsinstallatie net buiten de grenzen van het monument. Daardoor is het water sneller gaan stromen en is het verval versneld.

Maatregelen om het slot te redden, zijn dus nodig. Dat gaat alleen niet zomaar. Dat komt omdat het slot in de boeken staat als ‘bouwkundig monument’. Toezicht, handhaving en vergunningverlening zijn daarom bij de gemeente Tholen ondergebracht. ,,SCEZ kan er wel op wijzen dat er wat aan de hand is, maar je kunt niemand verplichten er iets mee te doen", legt Kerckhaert uit. ,,De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou zich er mee moeten bemoeien, maar wil de gemeente niet adviseren omdat het geen archeologisch maar bouwkundig monument is.” Omzetting naar ‘archeologisch monument’ zou volgens Kerckhaert logischer én wenselijk zijn. De minister kan dat besluiten. ,,Maar makkelijk is dat niet.”