Volledig scherm
De kraamtijd doorbrengen in een ziekenhuisomgeving slaat niet aan. Door gebrek aan belangstelling is per 1 augustus het doek gevallen voor het kraamhotel in het Moeder & Kind Centrum in Bergen op Zoom. © Dolph Cantrijn

Doek valt voor kraamhotel in Moeder & Kind Centrum van Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Door tegenvallende belangstelling stopt het kraamhotel in het Moeder & Kindcentrum van Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Kraamzorgorganisaties DAT en Lunavi (het voormalige Thebe Kraamzorg) hebben een punt gezet achter de samenwerking met Bravis ziekenhuis rond het kraamhotel.

Dat is in goed overleg besloten, zegt Elly Hertogh namens Bravis ziekenhuis. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat de animo van kersverse ouders om gebruik te maken van het kraamhotel te gering is om de voorziening rendabel te draaien. ,,Als het enigszins kan, willen mensen met hun kindje gewoon liever naar huis. Ook landelijk is de tendens dat het kraamhotel niet echt aanslaat'', aldus Hertogh.

Het kraamhotel bood pas bevallen vrouwen de mogelijkheid om via het huren van suites in het Moeder & Kind Centrum te verblijven, ook als daar geen medische redenen voor zijn. Maar omdat er in het Moeder & Kind Centrum in Bergen op Zoom regelmatig sprake is van onvoorspelbare piekdrukte, was het reserveren en huren van kamers lastig. Anders gezegd: als er al ouders waren die in het kraamhotel wilden, was dat lang niet altijd mogelijk omdat Bravis ziekenhuis de kamers in gebruik had. Zo kon het gebeuren dat een gezin anders dan gepland, onverwacht toch de kraamtijd thuis door moest brengen. ,,Bovendien is het reserveren van kraamtijd sowieso lastig aangezien geboortes zich nu eenmaal niet laten regisseren'', verklaart Hertogh.

Te kort

Ook de duur van het verblijf in het kraamhotel speelde mee. ,,Twee dagen is bijvoorbeeld te kort om de zorg en service financieel doelmatig te organiseren.'' Een verblijf van een week daarentegen loopt in de papieren voor ouders. Al met al reden voor het Roosendaalse Kraamcentrum DAT, Lunavi Kraamzorg en Bravis ziekenhuis om per 1 augustus een punt te zetten achter het kraamhotel. Dat laat overigens onverlet dat de drie instellingen wel gewoon blijven samenwerken op het terrein van geboortezorg. Wegens vakanties waren DAT en Lunavi donderdag niet in de gelegenheid om een toelichting te geven.