Volledig scherm
De Schutse. © Peter Roek

De Schutse in Oud-Vossemeer kan gaan uitbreiden

OUD-VOSSEMEER - De Schutse in Oud-Vossemeer, een woon- en werkvoorziening voor verstandelijk gehandicapten, hoopt snel te kunnen beginnen met de uitbreiding nu een juridische strijd met de buurman is gewonnen.

In het complex aan de Coentjesweg vinden momenteel veertig mensen een vorm van dagbesteding. Er wonen veertien mensen, verdeeld over twee woongroepen. Ook twee logeerkamers zijn bijna continu bezet. ,,Wat het wonen betreft, hebben we een vrij grote wachtlijst’’, stelt locatiemanager Huib Dorst. ,,Daarom willen we negen extra appartementen bouwen.’’

Omwonenden

Om dat doel te verwezenlijken, kocht de christelijke organisatie een naastgelegen perceel. Een aantal omwonenden was echter wat minder enthousiast over het plan. Ze maakten bezwaar bij de gemeente, maar dat leverde voor hen geen positief resultaat op. Ook bij de rechtbank vingen ze bot, maar één buurman ging door tot de Raad van State. Hij is bang dat het aanbrengen van de damwanden, die nodig zijn voor de kelder van het nieuwe gebouw, schade zal berokkenen aan zijn even verderop gelegen schuur. In december besloot de Raad van State dat de bouw voorlopig niet mocht doorgaan, omdat de gemeente beter moest uitleggen waarom de werkzaamheden geen schade zullen opleveren. Nu dat volgens de hoogste bestuursrechter is gebeurd, kan De Schutse haar plannen doorzetten.

Blij en dankbaar

Dat is een hele opluchting, stelt Dorst. ,,We zijn blij en dankbaar.’’ De organisatie heeft nog even overwogen om ergens anders een tijdelijke woonvoorziening op te zetten, omdat veel mensen die op de wachtlijst staan eigenlijk niet meer thuis kunnen blijven vanwege een crisissituatie. De toekomstige negen kamers zijn al aan hen toegewezen. ,,Gelukkig is die maatregel nu niet meer nodig’’ stelt de locatiemanager.

Wat hem betreft kan de bouw van de nieuwe appartementen nu snel beginnen. ,,De woning en de bebossing op het aangekochte perceel zijn al weggehaald, dus de kavel is bouwklaar. Als we met de aannemer de puntjes op de i hebben gezet, gaan we van start.’’