Corniel van Leeuwen wordt in maart de opvolger van Jan Harmsen als wethouder van Tholen.
Volledig scherm
Corniel van Leeuwen wordt in maart de opvolger van Jan Harmsen als wethouder van Tholen. © Peter J.E.Roek Pentalux Photography

Corniel van Leeuwen wordt jongste wethouder van Zeeland. ‘Mijn leeftijd speelt geen rol’

SINT-ANNALAND - Als wethouder Jan Harmsen (65) van Tholen in maart vrijwillig stopt, neemt Corniel van Leeuwen het stokje van hem over. De Stallander (31) werkt nu nog als bestuurskundige  en wordt de jongste wethouder van Zeeland.

Jan Harmsen kondigde bij zijn herbenoeming in 2018 al aan om ‘op enig moment’ een stapje terug te doen. Eind 2019 werd dat concreet. Dacht je gelijk: wethouder, dat is iets voor mij?
Van Leeuwen: ,,Ja, al heb ik er wel mijn tijd voor genomen. Dacht er een dag of tien over na met mijn naasten. Voor mij is dit een logische vervolgstap; ik zit zes jaar in de gemeenteraad en dat is een goed moment om eens na te denken over een nieuwe periode. Waar sta je, en welke richting wil je op? Besturen en verantwoordelijkheid nemen zijn twee aspecten die mij erg liggen. Daar voel ik me goed bij.”

Voor een wethouder ben je behoorlijk jong: 31. Neemt dat extra druk met zich mee?
,,Nee, de leeftijd niet. Die speelt geen rol. Ik voel juist het vertrouwen van mijn omgeving dat ik die stap kan zetten. Dat is cruciaal geweest. Het helpt ook dat ik al tien tot twaalf jaar in tal van lagen actief ben in het openbaar bestuur. Zoals met ons bestuurskundig bedrijf governEUR.”

Het college kreeg deze raadsperiode een motie van afkeuring aan de broek. Een motie van wantrouwen werd ingediend, maar haalde het niet. Er zijn rustigere momenten om in te stappen... 
,,Dat is zo. Dat heb ik in mijn overwegingen meegenomen. Maar het heeft me er niet van weerhouden deze stap te zetten. Ik ga voor een goede samenwerking met iedereen, oppositie en coalitie.”

Zie je dit als mogelijkheid om de grijze bestuurswereld te veranderen?
,,In Goes zit ook een jonge wethouder en gedeputeerde Jo-Annes de Bat is ook nog niet zo oud. En in West-Brabant zijn ook een aantal voorbeelden. Het openbaar bestuur trekt niet veel jongeren. Tenzij het over onderwerpen gaat die mensen raken, zoals de renovatie van het zwembad. Ik sta tussen die mensen, en vind het leuk om daar een verbinding mee te leggen. Maar of er nu meer jonge mensen de politiek in gaan weet ik niet. Je moet er toch interesse in hebben. Ik vond maatschappijleer het leukste vak op school, dan ben je één van de weinigen.”

Je krijgt onder meer de portefeuille sociale zaken. Dat is niet het minste dossier.
,,Eerlijk gezegd hebben we daar nog niet over gesproken in de coalitie, maar in principe wel. Een stevig dossier waarin veel aan de hand is. Ik vind het een hele uitdaging om er invulling aan te geven.”