Concordia-voorzitter Job van de Velde: ,,Het gebouw is dan wel van ons, maar het is bedoeld voor heel muzikaal Tholen.”
Volledig scherm
Concordia-voorzitter Job van de Velde: ,,Het gebouw is dan wel van ons, maar het is bedoeld voor heel muzikaal Tholen.” © Johan van der Heijden

Concordia bouwt muziekcentrum voor muzikaal Tholen

THOLEN - Verhuizingen lopen als een rode draad door de geschiedenis van de Thoolse muziekvereniging Concordia. In 134 jaar is het orkest al vaak van thuisbasis veranderd. Tot het afgelopen jaar de oude gymzaal aan de Zoekweg kocht. Dat wordt nu omgebouwd tot muziekcentrum.

Wie binnenstapt, ziet weinig dat herinnert aan de gymzaal die in 1966 werd geopend. De muren en het plafond zijn gestript, en de vloer is eruit gehaald. Net voor de kerst werd de vloerverwarming aangesloten. ,,Daar ben ik erg blij mee", lacht Concordia-voorzitter Job van de Velde. Het maakt het werk een stuk aangenamer.

Sloopwerk

Het sloopwerk heeft een groot deel van de 161 leden namelijk zelf gedaan. Daardoor wordt flink wat geld uitgespaard, zegt Van de Velde. ,,Bij zulke oude gebouwen is er altijd kans op asbest waardoor bedrijven voorzichtig aanbieden. De sloopkosten zijn dan een groot deel van het budget. Door de eigen werkzaamheden hebben we dit kunnen beperken.”

De oude kleedkamers worden omgebouwd tot lesruimtes. In het midden komt een ontvangsthal sociale ruimte, die toegang geeft tot de grote zaal. En waar vroeger de trampolines, bokken, en kasten stonden, worden straks de instrumenten opgeslagen. Concordia huisde al tien jaar in de gymzaal, vertelt Van de Velde. Het laatste jaar werd er echter geen gymles meer gegeven omdat de vloer verzakte. De muziekvereniging greep zijn kans en kocht de hal in april vorig jaar aan van de gemeente. Die stelde 350.000 euro beschikbaar voor de verbouwing. 

Huren

,,Het pand is dan wel van ons, maar wordt voor heel muzikaal Tholen", zegt Van de Velde. ,,We geven het gebouw een algemene naam. Als andere koren of muziekgezelschappen willen repeteren, kunnen ze het huren.” Van de Velde hoopt dat de muziekvereniging eind maart het gebouw kan betrekken. Tot die tijd repeteert ze in het gebouw van het voormalige Westerpoort-college.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement