Volledig scherm
Op meer dan de helft van de appartementen in de nieuw te bouwen Kruittoren in Tholen is al een optie genomen. De bouw kan pas beginnen als het bestemmingsplan is goedgekeurd. Foto: Majda Ouhajji

Comité tegen komst van woontoren in Tholen

THOLEN - Het verzet tegen de komst van het wooncomplex Kruittoren in Tholen-stad – en dan met name de hoge woontoren – wordt steeds serieuzer. Een groep omwonenden heeft het actiecomité KruittorenLAAG opgericht.

De buurtbewoners zeggen niets tegen de zogeheten kadewoningen in het project te hebben, maar vrezen dat de 36 meter hoge toren hun woongenot enorm zal aantasten. Het gebouw zou ook totaal niet in de omgeving passen. Kruittoren komt vlakbij de jachthaven en de binnenstad te staan. Bij de gemeente vonden de omwonenden geen gehoor met hun bezwaren. Op dit moment ligt het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage, met daarin de woontoren.

Beschermd stadsgezicht

Wethouder Peter Hoek maakte eerder al duidelijk dat de gemeente de opbrengsten van de grond nodig heeft, omdat eerder heel veel geld is gestoken in de sanering van het verouderde bedrijventerrein Noord. De locatie moet nu weer geld gaan opbrengen. Volgens hem heeft ontwikkelaar Fraanje het beoogde aantal appartementen simpelweg nodig om het plan rendabel te maken.

Het actiecomité zet echter in op een bouwhoogte van maximaal twee verdiepingen boven de kruin van de dijk. ‘Zoals is voorgeschreven in het beschermd stadsgezicht.’ De initiatiefnemers hebben ook een website gemaakt (www.kruittorenlaag.nl). Daarop kunnen mensen onder meer voorbeeldbrieven voor het aantekenen van bezwaar vinden. Later is er, indien nodig, ook informatie te vinden over het claimen van planschade.

KruittorenLAAG roept de gemeenteraad op niet akkoord te gaan met het plan. Anders zullen alle mogelijkheden worden benut om het tegen te houden.