Volledig scherm
Oude kleuterschool in Sint-Maartensdijk. © Joeri Wisse

CDA wil gedenkteken op plek van oude kleuterschool in Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Als de voormalige kleuterschool aan de Rädda Barnenstraat in Sint-Maartensdijk wordt gesloopt, moet er een gedenkteken komen dat de herinnering aan het gebouwtje levend houdt.

Dat vindt het CDA in Tholen. Het gebouw heeft volgens de partij historische waarde, omdat het na de watersnoodramp van 1953 is geschonken door de Zweden.

Wethouder Kees van Dis zegt het een aardige gedachte te vinden om na de sloop van het pand een gedenksteen of -teken te plaatsen. Al herinnert de naam van de straat volgens hem ook al aan dit stukje geschiedenis. Rädda Barnen is Zweeds voor 'Red de kinderen'. Van Dis belooft de suggestie van het CDA mee te nemen als het stuk grond te zijner tijd weer wordt ingevuld.

De christen-democraten vroegen zich ook af of nog is gezocht naar een nieuwe gebruiker voor het gebouw, dat tot voor kort onderdak bood aan het Leger des Heils. "Dat wil ik echt niemand aandoen", stelt de wethouder. "Het is echt helemaal op. Je moet er bovendien niet aan denken dat er brand uitbreekt." Daarmee doelt Van Dis op de aanwezigheid van asbest in het pand.

De voltallige gemeenteraad steunt het plan om de voormalige kleuterschool te slopen.