Volledig scherm
© Thinkstock

Buurt komt in verzet tegen de bouw van een nieuwe kerk in Tholen

THOLEN - De bouw van een nieuwe kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Prins Bernhardstraat in Tholen doet heel wat stof opwaaien.Een groot deel van de buurt ziet de komst van het godshuis niet zitten.

"In een paar uur tijd heb ik meer dan veertig handtekeningen tegen de bouw van de kerk opgehaald", zegt Ineke Scherpenisse, die samen met haar partner André Koppejan in actie is gekomen. "En dan heb ik nog niet eens alle straten gehad en waren veel mensen niet thuis."

Mooi groen

De handtekeningen zijn met een begeleidende brief naar de gemeenteraad gestuurd. De bezwaarmakers schrijven dat een mooi stuk groen, met daarop meer dan vijftig jaar oude bomen, in hun ogen niet mag wijken voor een kerkgebouw. Ze vrezen bovendien dat het gedaan is met hun rust op zondag als de kerkgangers een paar keer per dag de diensten gaan bezoeken.

Begrafenisondernemer

Scherpenisse is verbaasd dat wethouder Kees van Dis vorige week tijdens een commissievergadering de indruk wekte dat bij omwonenden weinig bezwaren leven tegen de bouw van de kerk. "Veel mensen wisten er gewoon niks van", zegt ze. "We zijn wel uitgenodigd voor een informatieavond, maar op die brieven stond het logo van een begrafenisondernemer en als adres 'aan de bewoners van dit pand'. Veel mensen hebben het meteen weggegooid, omdat ze dachten dat het reclame was." Op de bewuste avond kwam slechts een handvol mensen opdagen.

Gesprek

Het ongenoegen in de buurt werd donderdag tijdens de raadsvergadering ter sprake gebracht door SP en ABT. De wethouder zegde toe met de omwonenden in gesprek te gaan. "We zullen ze ook meenemen in het proces, zodat ze weten wanneer ze formeel bezwaar kunnen aantekenen."