Volledig scherm
Een impressie het plan Kruittoren in Tholen. © Fraanje

Buren van plan Kruittoren in Tholen krijgen weer nul op het rekest: Bezwaren zijn afgewezen

THOLEN  - Omwonenden van het plan Kruittoren in Tholen-stad vinden nog altijd geen gehoor bij de gemeente met hun bezwaren tegen de bouw van een woontoren. De tegen het ontwerp-bestemmingsplan ingediende bezwaren zijn door het college ongegrond verklaard.

Tenzij de gemeenteraad nog ander beslist, lijkt een juridische strijd onafwendbaar. De omwonenden, die zich hebben verenigd in het Comité KruittorenLAAG, hebben aangegeven door te gaan tot aan de Raad van State.

Ze vinden het prima dat de kavel aan het Slachtveld wordt bebouwd, maar lopen te hoop tegen de 36 hoge meter woontoren die onderdeel uitmaakt van het toekomstige complex. Ze zijn bang voor onder meer verlies aan privacy en zonlicht en een waardedaling van de woningen. Ook erfgoedvereniging Heemschut en de lokale Heemkundekring zijn tegen het plan. De woontoren, aan de rand van de binnenstad, zou het aanzien van het stadje schaden. 

Terugverdienen

De gemeente wil de inhoudelijke reacties op de zienswijzen nog niet vrijgeven. De raad moet nog worden ingelicht. In een eerder stadium, toen mensen al informeel hun mening over het plan konden geven, liet de gemeente weten dat het woongenot en de privacy niet onevenredig worden aangetast. Het zicht op het stadje zou zelfs fraaier worden dan toen er nog bedrijfspanden stonden.

Overigens is het ook een geldkwestie. De gemeente heeft zich in de schulden gestoken om het verouderde bedrijventerrein Noord te saneren. Nu moet er geld worden terugverdiend door, in dat geval, relatief hoge bebouwing toe te staan.