Volledig scherm
Jeroen van Hoek.

Bronzen Kruis voor heldhaftige Zeeuw

DEN HAAG - Voormalig commando Jeroen van Hoek uit Sint-Maartensdijk heeft voor getoonde moed in Afghanistan het Bronzen Kruis gekregen. De nu 38-jarige Zeeuw was van 2004 tot 2015 in dienst van Defensie. 

Volgens de legerleiding heeft hij zich tien jaar geleden in Afghanistan herhaaldelijk onderscheiden ‘vanwege zijn herhaald moedig en beleidvol optreden'.

Tegenwoordig is Van Hoek verhalenverteller en schrijver. Vorig jaar trad hij in de openbaarheid toen hij tijdens de Veteranendag in Den Haag zijn verhaal deed in de Ridderzaal. ,,Militair zijn was voor mij als een verblijf in het buitenland. Het is opwindend, maar niet mijn thuis. Schrijven was altijd de rode draad door mijn leven en na Afghanistan ben ik die creativiteit meer uiting gaan geven. Eerst als grafisch ontwerper en vervolgens als schrijver, dichter en verhalenverteller”, vertelde hij vorig jaar in de PZC. 

Zijn taak in Afghanistan was het vanaf de grond coördineren van luchtsteun. Dat deed hij vaak onder vijandelijk vuur met gevaar voor eigen leven. Het was ook mede aan hem te danken dat een zwaargewonde Nederlandse korporaal kon worden opgepikt door een helikopter. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement