Volledig scherm
Jeroen van Hoek.

Bronzen Kruis voor heldhaftige Zeeuw

DEN HAAG - Voormalig commando Jeroen van Hoek uit Sint-Maartensdijk heeft voor getoonde moed in Afghanistan het Bronzen Kruis gekregen. De nu 38-jarige Zeeuw was van 2004 tot 2015 in dienst van Defensie. 

Volgens de legerleiding heeft hij zich tien jaar geleden in Afghanistan herhaaldelijk onderscheiden ‘vanwege zijn herhaald moedig en beleidvol optreden'.

Tegenwoordig is Van Hoek verhalenverteller en schrijver. Vorig jaar trad hij in de openbaarheid toen hij tijdens de Veteranendag in Den Haag zijn verhaal deed in de Ridderzaal. ,,Militair zijn was voor mij als een verblijf in het buitenland. Het is opwindend, maar niet mijn thuis. Schrijven was altijd de rode draad door mijn leven en na Afghanistan ben ik die creativiteit meer uiting gaan geven. Eerst als grafisch ontwerper en vervolgens als schrijver, dichter en verhalenverteller”, vertelde hij vorig jaar in de PZC. 

Zijn taak in Afghanistan was het vanaf de grond coördineren van luchtsteun. Dat deed hij vaak onder vijandelijk vuur met gevaar voor eigen leven. Het was ook mede aan hem te danken dat een zwaargewonde Nederlandse korporaal kon worden opgepikt door een helikopter. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’
    PREMIUM

    Heleen Hage won vier etappes en werd tweede in de Tour Féminine: ‘Ik was nog nooit een berg opgereden’

    Op vrijdag 19 juli wordt op een heuvelachtig circuit in Paul de zesde editie van La Course gereden. De vrouwen rijden over hetzelfde parcours dat de mannen later die dag in de individuele tijdrit afleggen. De vrouwen doen de ronde vijf keer, zodat de totale afstand 120 kilometer bedraagt. In de jaren tachtig hadden de vrouwen hun eigen Tour de France, drie weken lang. Heleen Hage uit Sint Maartensdijk legde bij de eerste editie in 1984 beslag op de tweede plaats en koestert nog altijd de goede herinneringen.