Volledig scherm
De brandweer was maandagochtend nog altijd aan het blussen. © Michiel Bouwman

Brand Sint Maartensdijk ontregelt bedrijven en bussen

SINT-MAARTENSDIJK - Door de felle brand die in de nacht van zondag op maandag de vestiging van Lions Food in Sint-Maartensdijk verwoestte, ontstonden meer problemen. Zo moesten verschillende ondernemingen op hetzelfde bedrijventerrein gesloten blijven en kon Connexxion zestien bussen niet laten rijden. 

Maandagochtend, iets na negen uur. Normaal gesproken zou directeur Hans Traas van Kelvion, een bedrijf dat gespecialiseerd is in warmtewisselaars, nu in zijn kantoor tegenover Lions Food zitten. Maar omdat de rook via ventilatiekanalen naar binnen kwam, moesten hij en zijn werknemers het pand uit. Uitgeweken naar dorpscentrum Haestinge stuurt hij ijverig tientallen e-mails naar klanten. Eén dag dicht is nog te overzien, oordeelt hij. Maar meerdere dagen... Dat zou het heel lastig maken. 

Productie

Naast hem staat Peter Kamstra, directeur van Murre Investmens, waar Lions Food onder valt. ,,Het was al heel snel duidelijk dat van het bedrijf niks over zou blijven'', zegt hij. ,,Dat is heel vervelend, als je ziet hoeveel tijd en energie er in gestoken is na de overname in 2013. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Nu is de kunst om de productie die we in Sint Maartensdijk hadden, tijdelijk ergens anders onder te brengen binnen de bedrijven die we hebben." Een schadebedrag kan hij niet noemen. ,,Daar durf ik nog niks over te zeggen.'' 

In de middag arriveren vader en zoon Van Chastelet aan de rand van het bedrijventerrein. Samen hebben ze er drie ondernemingen. Omdat het vermoeden bestaat dat de asbestdeeltjes zich over het bedrijventerrein verspreiden, zijn de straten afgesloten. ,,Nu kan ik m'n zaak ook niet opengooien", zegt Tony van Chastelet van sportschool Bodyzone. ,,Maandag is de drukste dag, want alle mensen hebben spijt van het weekend. Fitness, kickboksen en spinning: alles is op maandag. Er zijn heel wat jongens die elke dag komen trainen. Vandaag doen ze dat dus in Tholen of Halsteren. Zo bestaat de kans dat je nog klanten kwijtraakt ook.''

Asbest

Connexxion, dat op het bedrijventerrein een depot heeft, heeft ook een probleem. De vervoerder kan zestien bussen niet laten rijden. Naar schatting kunnen zo'n driehonderd leerlingen niet naar school. Pas in de middag komt het busverkeer langzaam op gang, als duidelijk is dat op dat deel van het bedrijventerrein geen asbest ligt. Tegen 16.30 uur is de brand meester en kan met zekerheid gezegd worden dat de asbestdeeltjes alleen op het terrein van Lions Food liggen. De sportschool gaat nog open, zodat klanten er 's avonds terecht kunnen. 

Het vuur ontstond tussen 02.00 en 03.00 uur in het magazijn van Lions Food, maar breidde zich snel uit naar het kantoor. Daarbij ontploften enkele banden van vrachtwagens en gasflessen. Op het bedrijventerrein zelf en bij aangelegen woningen zorgde de brand voor een elektriciteitsstoring. Omdat er asbesthoudende deeltjes vrijkwamen, werd bedrijventerrein deels afgezet. Door de noordenwind waaide de rook er precies overheen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement