Volledig scherm
© Jan van Herel

Blauwalgexplosie Steenbergsche Vliet

NIEUW-VOSSEMEER - Agrariërs in de omgeving van Nieuw-Vossemeer, De Heen en Heense Molen mogen hun akkers niet meer beregenen. Dit vanwege een blauwalgexplosie op de Steenbergsche Vliet. 

Waterschap Brabantse Delta heeft het verbod per direct ingesteld.  Om te voorkomen dat de blauwalgen in de poldersloten terecht komen heeft het waterschap het inlaatwerk, een buis onder de dijk,  bij De Heen gesloten. ,,Het gemaal aan het Doornedijkje in Steenbergen laat nog water in, maar wordt ook binnenkort gesloten", zegt Paul van den Bosch van het waterschap. 

Normaal gesproken wordt vanuit de Steenbergsche Vliet water ingelaten op de sloten in de polders rondom Nieuw-Vossemeer en De Heen.  ,,Dan kan er ook beregend worden. Maar nu de inlaat gesloten is, zouden boeren de sloten als het ware leegpompen en dat kan niet. We moeten het water zoveel mogelijk op peil houden", stelt Van den Bosch. Dat is nodig om schade aan oevers en de kans op sterfte van dieren en planten in het water zoveel mogelijk te beperken. Er is in dit poldergebied geen andere mogelijkheid om water aan te voeren en de watergangen op peil te houden.

Blauwalgen zijn slecht voor de waterkwaliteit en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. De Steenbergsche Vliet heeft, in tegenstelling tot de Roosendaalse Vliet, niet te maken met massale vissterfte. ,,We krijgen wel veel meldingen van mensen die blauwalg hebben gezien. Het gaat om hele drijflagen op het water", zegt Van den Bosch. ,,Dat kan zorgen voor enige stankoverlast, maar daar hebben we nog geen klachten over gehad." 

Zodra de omstandigheden het toelaten, trekt het waterschap het verbod in.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement