Volledig scherm
De glazen gevel in de Kortemeestraat. © thom van amsterdam

Bieb in Bergen op Zoom richt verhalenkamer in

BERGEN OP ZOOM - Bibliotheek Het Markiezaat richt op de benedenverdieping van de bieb in de Kortemeestraat een Verhalenkamer in. 

Daar komen leer- en werkplekken onder meer voor mensen die via het Taalhuis met het verbeteren van hun taalbeheersing aan de gang gaan. Daarnaast hoopt de bieb zo meer jonge ondernemers op terrein van kunst en cultuur te kunnen faciliteren. Ondernemers zoals modeontwerper Ward Warmoeskerken die sinds enkele jaren in de bieb  aan zijn creaties werkt. 

,,De uitleenfunctie van bibliotheken wordt kleiner", duidt manager Pascale van Zuilen de achtergrond van de voorgenomen herinrichting van de bieb. ,,Wij krijgen als bibliotheek steeds meer een rol in het sociale domein, we willen verbindingen leggen tussen mensen en zijn dé taalaanbieder in de regio, zeker als het om alfabetisering gaat. Dat merken we aan het Taalhuis: dat  heeft een enorme vlucht genomen, er is veel animo voor het cursusaanbod en daar spelen we met deze interne verhuizing op in."

Verbeteren taalvaardigheid

In het Taalhuis (in de bieb) werken sinds april vorig jaar mensen van buitenlandse afkomst en laaggeletterde Nederlanders aan het verbeteren van hun Nederlandse taalvaardigheid. Biebmedewerkers en vrijwilligers zorgen voor begeleiding.  

Om ruimte te creëren voor deze activiteiten, wordt een deel van de collectie verplaatst naar elders in het gebouw. Vier leeggekomen kasten worden intussen op Marktplaats aangeboden. ,,Tja, je kunt dat meubilair meteen afvoeren, maar wij hebben gedacht dat verkopen misschien een betere optie is." 

'Willen onszelf niet voorbij hollen'

Hoeveel leer- en werkplekken er in de Verhalenkamer precies komen, is nog onbekend. Wel zeker is dat de ruimte in september officieel in gebruik wordt genomen. De bibliotheek onderzoekt of ook in de vestigingen in Steenbergen en Hoogerheide dergelijke activiteiten ontwikkeld kunnen worden. ,,We willen onszelf niet voorbij hollen. Eerst maar eens kijken hoe het in Bergen op Zoom loopt." 

De bibliotheek en het Cultuurbedrijf (schouwburg, museum, centrum voor kunsten) doen samen onderzoek naar vergaande samenwerking, onder meer op terrein van het terugdringen van laaggeletterdheid. Of de herinrichting daarop vooruitloopt, is onduidelijk.