Volledig scherm
Titelbeeld Zeeland The Hidden Paradise © ZB

Amerikaan maakte in 1935 al kleurenfilm van 'Zeeland the hidden paradise’

videoMIDDELBURG - Matty Verkamman en Kees Slager hielden al een slag om de arm toen ze het vermoeden uitspraken dat de oudste kleurenfilm van Zeeland in 1937 in Tholen was gemaakt

Dat voorbehoud blijkt terecht te zijn. Eind 2015 ontdekte Perry Moree, directeur van de ZB, de kleurenfilm ‘Zeeland, the hidden paradise’ in een Amerikaans archief. Deze film werd in 1935 gemaakt door een in reisreportages gespecialiseerde Amerikaanse filmploeg van regisseur Ruth FitzPatrick. De bijna zeven minuten durende documentaire uit de serie Traveltalk laat beelden van Zeeland zien zoals een landschap met gewassen en koeien, plaatsen als Veere en mensen in klederdracht. Een kopie van de film is op dvd te leen bij de ZB.

De Thoolse kleurenfilm wordt in Galerie T in Middelburg vertoond. Zes Zeeuwen uit vijf regio's laten zien hoe divers hun provincie is. De Thoolse film gaat over de kunstmestfabriek Fertiphos en is vermoedelijk gemaakt door Willem Cornelisse. Hij maakte ook de zwartwit-films die eveneens in Galerie T te zien zijn.

In onderstaande video vertelde Matty Verkamman eerder deze week over de kleurenfilm.