Volledig scherm
Het Rode Kruis heeft in Goes winterkleding uitgedeeld aan zo'n vierhonderd vluchtelingen. © Mechteld Jansen

ABT: College wil raad buitenspel zetten bij opvang van vluchtelingen

THOLEN - Wil het Thoolse college de gemeenteraad buitenspel zetten als het gaat om de mogelijke toekomstige opvang van vluchtelingen? De lokale partij ABT zegt van wel. De wethouder ontkent.

Hoewel opvang nu niet aan de orde is, stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor akkoord te gaan met het uitgangspunt dat er ruimte is voor de opvang van maximaal 300 vluchtelingen, te beginnen met 200.

Volgens ABT-fractievoorzitter Han van 't Hof aast het college hiermee op een mandaat om in de toekomst zonder tussenkomst van de raad een opvanglocatie te openen. "Als we met dit voorstel instemmen, geven we het college een vrijbrief."

Wethouder Frank Hommel ontkent dat. "Als er ooit nog sprake zal zijn van opvang, gaan we met omwonenden in overleg en zullen we gewoon een voorstel voorleggen aan de raad."

Van 't Hof vertrouwt het desondanks niet helemaal. Hij heeft liever dat het voorstel helemaal van tafel gaat. Dat ziet Hommel niet zitten. "Stel dat het COA ooit nog eens bij ons aanklopt, dan is het goed om een uitgangspunt te hebben voor een gesprek."

Van 't Hof vindt verder dat het college op basis van een enquête ten onrechte stelt dat er draagvlak is voor de opvang van vluchtelingen. Hij wijst erop dat de voor- en tegenstanders in balans waren. "Je kunt de uitslag dus uitleggen zoals je zelf wilt." Ook konden mensen volgens hem niet kiezen voor de opvang van nul vluchtelingen. "Ook als je tegen een azc bent, moest je kiezen voor de optie nul tot vijftig personen."

Het voorstel van het college wordt volgende week woensdag besproken tijdens de vergadering van de commissie bestuurszaken.