Zo wijzig je de settings van je wifirouter (en waarom je dat zou doen)
Veel mensen weten niet zo een, twee, drie, hoe ze de settings van hun wifirouter kunnen wijzigen. Terwijl dat best handig kan zijn. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet.
Eenmaal geïnstalleerd, kijken weinig mensen meer om naar hun wifirouter. Toch kan het wel degelijk handig én van belang zijn om bij de instellingen van je router te kunnen.
Bijvoorbeeld als je iets aan je netwerk wilt veranderen, of als je moet inloggen op de software van je router, ook wel firmware genoemd. Van daaruit kun je je netwerk een andere naam geven, het wachtwoord wijzigen, het beveiligingsniveau aanpassen en een groot aantal andere opties instellen of wijzigen.
Waarom zou je de routerinstellingen willen wijzigen?
Maar waarom zou je je instellingen willen wijzigen als alles gewoon goed werkt? Dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld als je met vrienden wil gamen op jouw eigen netwerk. Dan maak je een server aan zodat andere mensen op jouw netwerk kunnen meespelen. Of om downloads sneller te laten verlopen, of een extra laag beveiliging toe te passen.
Hier komt allemaal ‘port forwarding’ bij kijken: het omleiden van je informatie en gegevens via een computer op een extern netwerk. De communicatie met het internet verloopt namelijk via poorten. Verschillende vormen van communicatie hebben een andere poort, bijvoorbeeld e-mail en gamen.
Staat port forwarding verkeerd ingesteld, dan kunnen er conflicten ontstaan, is je netwerk minder veilig en heb je niet in de hand wie er van buitenaf op je netwerk mogen komen.
IP-adres vinden
Maar hoe kom je bij die instellingen? Het begint bij je browser. Je typt in de zoekbalk het IP-adres van je router in. De meeste routers gebruiken een getal dat begint met 192.168, gevolgd door nog twee setjes van getallen.
Om het IP-adres van je router te vinden, moet je naar het juiste instellingenscherm van Windows. In Windows 10 ga je naar Instellingen > Netwerk en internet > Status > Hardware- en verbindingseigenschappen weergeven. In Windows 11 ga je naar Instellingen > Netwerk en internet > Geavanceerde netwerkinstellingen > Hardware- en verbindingseigenschappen.
Voor Apple apparaten klik je op het appeltje linksboven in het scherm, klik op Systeemvoorkeuren en dan op Netwerk. Selecteer je verbinding (vaak ethernet voor bedraad, airport of Wi-Fi voor draadloos). Onder Status Verbonden staat het IP-adres van je Mac of MacBook.
Inloggen op de router
Als je je IP-adres hebt ingevoerd, word je om een gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd. Dit zijn ofwel de standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord voor de router, ofwel een unieke gebruikersnaam en een uniek wachtwoord die je zelf hebt aangemaakt toen je de router instelde. Als je je inloggegevens niet meer weet, wordt het aanmelden een tikkeltje lastig. Je kunt meestal wel je wachtwoord herstellen als je een paar keer het verkeerde wachtwoord hebt ingevuld, of de router resetten naar de fabrieksinstellingen.
Als je de inloggegevens van de router nooit hebt gewijzigd, gebruiken veel routers een standaardgebruikersnaam en een standaardwachtwoord. Je kunt altijd op internet hiernaar zoeken, op het merk van je router, zoals Netgear, Asus, Linksys, TP-Link enzovoorts. Een andere optie is kijken op Router Passwords waar je de fabrikant van de router selecteert om een lijst met standaard gebruikersnamen en wachtwoorden te krijgen. Bellen met de helpdesk van je internetprovider kan natuurlijk ook.
Wil je overstappen op een nieuwe router? BestGetest zet de besten op een rij.
Dit kan je allemaal instellen
Als je toegang hebt gekregen tot de firmware van je router, kun je tal van onderdelen wijzigen. Dit zijn onder andere de naam en het wachtwoord van de router, het beveiligingsniveau en het wifiwachtwoord.
Je kunt hier ook ouderlijk toezicht instellen, zodat kinderen niet zomaar op internet kunnen. Verder kan je een gastnetwerk maken en aangesloten apparaten beheren. Wel steeds op ‘apply’ of ‘toepassen’ drukken voordat je verder gaat.
Hier kun je ook het NAT-type instellen, wat vooral bij online samen gamen belangrijk is. NAT staat voor ‘Network Address Translation’. NAT werkt als een soort beschermende muur en zorgt ervoor dat elk apparaat in een netwerk een eigen IP-adres toegewezen krijgt. Verkeer dat op je router op je normale internet-IP-adres binnenkomt, wordt vervolgens gesplitst naar deze adressen.
Je router zorgt er voor dat al het verkeer bij het juiste IP-adres en dus apparaat terechtkomt. Zo voorkom je vertraging (lag) tijdens het gamen bijvoorbeeld. Strengere NAT-instellingen (je hebt type 1, 2 en 3, waarbij 1 de minst strikte is) laten minder gegevens toe en kunnen je internetsnelheid vertragen. En dat wil je nu juist niet tijdens het gamen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met een tablet achterin op vakantie? Zo verbruik je geen gigabytes aan data
Zit je straks in een vliegtuig zonder internet, of wil je liever niet gigabytes aan data verstoken in de auto naar Zuid-Frankrijk? Door je series te downloaden, kun je ze ook offline blijven kijken. -
Maak een eind aan langzame wifi: dit zijn de beste routers van het moment
Wie een beetje goed wil internetten, heeft anno 2022 allang niet meer genoeg aan de standaardrouter van de provider. Gelukkig zijn er veel alternatieven die zorgen dat je tot in de uiterste hoek van je zolder een goede verbinding hebt. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Nieuwe Chromebook kopen? Dit zijn onze aanraders
Chromebooks zijn sneller, lichter en goedkoper dan een Windows-laptop of Mac, maar wat is nou de beste van het moment? We zetten ze op een rij. -
Getest: dit zijn de beste smartphones van hooguit 500 euro
We zetten samen met de redactie van BestGetest de beste smartphones van hooguit 500 euro op een rij. Voor iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe middenklasser.
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
Aandeelhouders Twitter bespreken bod Musk ondanks rechtszaak
Twitter houdt op 13 september een aandeelhoudersvergadering waarin het voorgestelde overnamebod van 44 miljard dollar van Tesla-baas Elon Musk op de agenda staat, meldt het socialemediabedrijf. Musk heeft zijn overnamebod inmiddels teruggetrokken, maar Twitter hoopt via de rechter af te dwingen dat de deal alsnog doorgaat.