Zo snel moet je internet zijn voor Netflix, Spotify, gamen en meer
We belasten onze internetverbinding steeds zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van series, films, muziek en tegenwoordig zelfs volledige games. En dat allemaal terwijl er mogelijk een heel gezin tegelijk online wil. Hoe snel moet je internet hier eigenlijk voor zijn?
Het snelste internet dat op dit moment in Nederland beschikbaar is, is glasvezel. En hoewel dit op veel plekken nog niet verkrijgbaar is, maken steeds meer mensen die de mogelijkheid wél hebben daar gebruik van. Met deze aansluiting kun je thuis een snelheid van 1 Gbps per seconde halen. Dat is razendsnel, maar daar hangt ook een aardig prijskaartje aan vast. Het is dus maar de vraag of je het nodig hebt.
De snelheid van ons internet wordt meestal beschreven in ‘Mbps’ of megabit per seconde en tegenwoordig dus ook al in ‘Gbps’ of gigabit per seconde. Belangrijk om te weten is dat het hier gaat om bits en niet bytes. Bij opslagruimte wordt er meestal gesproken over bytes en bij internetsnelheid over bits. Acht bits vormen samen één byte.
Dat betekent dus dat als je een internetverbinding van 1 Gbps hebt, je in theorie maximaal met 125 MB per seconde kunt downloaden. Met 100 Mbits download je maximaal met 12,5 MB per seconde. In de praktijk valt deze snelheid meestal nog iets lager uit.
Om snel internet te gebruiken, helpt het als je ook een snelle laptop hebt. Op BestGetest vind je een overzicht van de beste laptops tot 800 euro.
Muziek en film
Hoeveel je nodig hebt, hangt af van waar je de internetverbinding gebruikt. Neem bijvoorbeeld Netflix. De streamingdienst stelt dat een internetverbinding van 1 Mbps de minimale snelheid is om video in standaarddefinitie te kijken, maar een hogere verbinding wordt aangeraden. Hoe hoger de resolutie, hoe sneller je internetverbinding moet zijn. Voor beelden in 1080p-resolutie (HD) wordt al 5 Mbps aangeraden. Om video in 4K te kijken kijken raadt Netflix een internetverbinding van 15 Mbps aan.
Nieuwe streamingdienst HBO Max gaat nog een stapje verder. Hoewel de dienst ook minimaal 5 Mbps aanraadt voor het streamen van video in HD, raadt HBO Max maar liefst 50 Mbps of meer aan voor streamen in 4K.
Voor muziek zijn de eisen uiteraard een stuk lager. Neem Spotify. Luister je muziek in de hoogste kwaliteit via de dienst, dan lukt dat al met maar 320 Kbits. Dan heb je met een internetverbinding van 1 Mbps al genoeg. Luister je muziek met lossless kwaliteit, zonder compressie, bij onder andere Apple Music, Tidal of Deezer, dan heb je wat meer snelheid nodig als je wil streamen. Maar 5 Mbps is dan meer dan genoeg.
Games
Gaming is een iets ingewikkelder verhaal. Niet alleen heb je een goede internetverbinding nodig om zonder problemen online te gamen, maar steeds vaker worden volledige games gestreamd. Om online te gamen heb je volgens Microsoft minimaal 3 Mbps nodig, maar sneller kan geen kwaad. Een game streamen via Google Stadia kan al vanaf 10 Mbps. Maar als je in 4K een game wil streamen, heb je minimaal 35 Mbps nodig.
Bovenstaande snelheden gelden wel alleen als één persoon in het huishouden streamt of gamet en er geen andere apparaten verbonden zijn met het internet. In de praktijk is dat meestal niet zo. Iemand in het huishouden kan Netflix streamen, terwijl de ander gamet en weer een ander een videogesprek voert. Ook is internet via wifi vaak trager dan de maximale snelheid.
Als je niet vaak grote bestanden downloadt, is rond de 50 en 100 Mbit genoeg voor iemand alleen. Rond de 200 Mbit moet voldoende zijn voor een gezin. Die 1 Gbit-verbinding is dus alleen voor de echte grootverbruikers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Brandweer zoekt drenkelingen met onderwaterdrone: ‘We winnen in zoektijd en veiligheid’
In de zoektocht naar de slachtoffers van de vliegtuigcrash in de haven maakte de Rotterdamse brandweer gebruik van een onderwaterdrone. Het apparaat is nieuw en er wordt volop mee geoefend. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMInnovatiefestival
NPO onderzoekt kansen in metaverse: ‘Gaan we met onze avatar vergaderen in een virtuele wereld?’
Vergaderen met je avatar? Virtuele werelden? Metaverse? Het komt allemaal ter sprake tijdens de tweede editie van het NPO Innovatiefestival in de Vorstin in Hilversum. ,,Het wordt spannend: wordt dit heel groot of blijft de echte impact uiteindelijk beperkt?’’ -
PREMIUM
Waarom FIFA-games niet langer FIFA zullen heten: licentiekosten voetbalbond verdubbelen
Gameproducent Electronic Arts stopt na bijna 30 jaar met het gebruik van de FIFA-licentie. Nieuwe delen in de FIFA-voetbalgameserie zullen vanaf nu onder een andere naam verschijnen. Wat zijn de gevolgen voor het voetbalspel en waarom breekt het bedrijf met de beroemde voetbalbond? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen. -
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag.