Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen.
Delen per e-mail
De meeste mensen zullen het gevoel herkennen: naarmate je een telefoon langer in je bezit hebt, lijkt het alsof hij steeds trager wordt. “Het is goed mogelijk dat het niet zomaar tussen je oren zit”, denkt Tweakers-redacteur Arnoud Wokke. Hij houdt zich al jarenlang bezig met smartphones.
In een notendop zijn er vlakken waarop een telefoon simpelweg ‘slijt’, waar je dus niets aan kan doen. Op andere gebieden kan dat gelukkig wel. Hoe het precies bij jouw telefoon zit, hangt af van wat voor toestel je hebt en hoe je hem gebruikt.
Hieronder zetten we op een rijtje wat je kan proberen om je telefoon een snelheidsboost te geven, zodat een nieuw toestel misschien nog even niet nodig is.
Tip 1: Ga op app-dieet
De belangrijkste en makkelijkste tip die Arnoud geeft, is om streng te zijn voor je apps. “Scroll door je applijst heen en kijk naar wat je écht nodig hebt. Alles wat niet echt nodig is, kun je er beter afgooien.”
Hij legt uit dat apps op je telefoon ook de rekenkracht van je telefoon kunnen benutten wanneer ze helemaal niet openstaan. Een app van een webwinkel kan bijvoorbeeld op de achtergrond checken of er een nieuwe uitverkoop aankomt. Zo gebruiken ze ongevraagd de rekenkracht van je telefoon. Voor extra’s als geanimeerde live wallpapers geldt overigens hetzelfde; je kan ze beter achterwege laten.
Tip 2: Maak ruimte vrij
Mogelijk is de groeiende hoeveelheid foto’s en video’s op je telefoon een probleem. “Een systeem heeft minstens een paar gigabyte vrije ruimte nodig om goed te werken.” Als dit probleem zich voordoet, krijg je daar meestal een melding van. “Het is goed om daar dan ook naar te luisteren, dat doet je telefoon echt goed.’’
Advies van Arnoud op dit gebied: zet je foto’s en zeker je video’s in de cloud en verwijder ze van je toestel, dat scheelt een hoop.
Tip 3: Nuke je telefoon
Mocht dat alles niet genoeg opleveren, dan kan je de reset naar fabrieksinstellingen proberen, maar dit is volgens Arnoud wel ‘de nucleaire optie’. Hierbij wordt alles op je telefoon gewist en begin je weer alsof je de telefoon net hebt gekocht.
Voordeel hiervan is dat alles dat je telefoon onnodig vertraagt weg is, maar alle apps die je liever wilde houden ook. Wees als je dit overweegt ook zeker dat je overal back-ups van hebt, want echt alles wordt gewist.
Tip 4: Kijk op iPhone naar je batterij-instellingen
Tot slot is er nog een tip voor iPhone-gebruikers: onder de batterij-instellingen kun je controleren of je accu aan vervanging toe is. Hier zie je ook of de prestaties van je telefoon worden teruggeschroefd als je accu echt aan het verslappen is. Mocht dat zo zijn, dan is je accu vervangen zeker een goed idee.
Soms is trager worden onvermijdelijk
Tijdens de levensduur van je telefoon komen er regelmatig systeemupdates voor uit. “Deze zijn altijd gratis, waardoor de prikkel er niet is voor de fabrikant om er heel veel tijd in te steken. Het kan dus gebeuren dat een nieuwe versie van het systeem slecht geoptimaliseerd is voor je telefoon en hem wat langzamer maakt”, vertelt Wokke.
Daar is helaas niets aan te doen. Een systeemupdate voor je telefoon kun je natuurlijk wel afslaan, maar daar horen ook beveiligingsupdates bij. Onderaan de streep loop je een beveiligingsrisico, omdat je anders mogelijk een tragere telefoon krijgt. Arnoud raadt dat dan ook af.
App-updates en lite-versies
Wat voor de systeemupdates geldt, is ook zo voor apps. “Die worden natuurlijk getest op recentere telefoons, dus hoe ouder jouw telefoon wordt, hoe minder rekening ermee gehouden wordt”. Ook hier is helaas niets aan te doen: app-updates afslaan kan een veiligheidsrisico zijn en op den duur kan een dienst gewoon niet meer werken totdat je de een update installeert.
Lite-versies van apps is Arnoud niet echt over te spreken. “Die hebben vaak minder functies dan de originele versies, waardoor je, als je een serieuze gebruiker bent, toch wel weer teruggaat naar het origineel.”
Als je dan echt aan een nieuw toestel gaat
Als je kijkt naar een nieuw toestel is er een simpel principe: snellere telefoons zijn doorgaans duurder. Informeer ook naar de aanwezigheid van bloatware op je toekomstige toestel. Dat zijn apps die met je telefoon meegeleverd worden, die je niet per se wilt hebben, maar die je er vaak niet af kan halen.
Sommige telefoonmakers leveren gelukkig vrij ‘kale’ toestellen af, zonder die bloatware. Wie daarin echt de beste ervaring zoekt, kan volgens Arnoud het beste kijken naar Apple iPhones en Googles Pixels. Die twee bedrijven staan er bovendien om bekend dat ze hun updates ook goed optimaliseren voor hun toestellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin en ether bereiken nieuwe recordhoogte
De bitcoin heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. De cryptomunt was vanochtend ruim 62.500 dollar waard. Ether steeg naar een recordwaarde van meer dan 2200 dollar. Waarschijnlijk zijn beleggers de laatste tijd vooral enthousiaster omdat Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten, binnenkort naar de beurs gaat. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
KPN stopt hostingactiviteiten XS4ALL, actiecomité boos: ‘Dit is een stiekeme ontmanteling’
Internetprovider XS4ALL stopt per 1 oktober met de hostingactiviteiten, het huisvesten van websites. Moederbedrijf KPN heeft de eerste van duizenden klanten die het betreft daarover geïnformeerd. Volgens KPN was hosting een kleine activiteit van XS4ALL en is om die reden besloten om ermee te stoppen. -
Zo maak je mooie foto's met een smartphone
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen maak je de mooiste foto’s. -
Twitter haalt omstreden platform Vizier op Links na ophef offline
Het omstreden platform Vizier op Links, dat de laatste weken meermaals in opspraak is geraakt, is vanavond offline gehaald door Twitter.
-
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
‘Traditionele’ criminaliteit nam in 2020 af vergeleken met de jaren ervoor, terwijl er juist meer online criminaliteit was. Logisch ook: het is voor inbrekers extra lastig om hun werk te doen als iedereen om 21.00 uur ‘s avonds thuis moet zijn. Een goed moment dus om te kijken hoe je je kunt wapenen tegen digitale inbrekers. -
PREMIUM
Met een beamer maak je van je woonkamer een filmzaal
Het begrip homecinema is inmiddels ingeburgerd. Maar wil je de filmbeleving thuis echt naar een professioneel niveau tillen, dan kun je wel de popcorn achterwege laten maar niet de projector. -
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?