Volledig scherm
© REUTERS

YouTube verbiedt video's die 5G aan corona linken na brandstichting in antennes

YouTube treedt hard op tegen video's met complottheorieën over het coronavirus. Zo worden video's die corona en 5G aan elkaar linken meteen verwijderd, meldt het techbedrijf aan de Britse krant The Guardian.

Het bedrijf neemt die stap nadat afgelopen week meerdere telefoonmasten met 5G-antennes in brand werden gestoken in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde onder andere in Birmingham, Liverpool en Melling. Overigens zijn video's met theorieën over het ‘gevaar ‘ van 5G nog wel toegestaan, maar trekt YouTube een grens als er een link met corona wordt gelegd. 

Dat past volgens de site in het huidige beleid. Video's waarin ongefundeerde medische methodes worden getoond, zijn altijd verboden, aldus een woordvoerder.

Samen tegen nepnieuws

YouTube meldt overigens dat het bedrijf al sinds februari duizenden video's heeft verwijderd met nepnieuws over corona. De grote techbedrijven spraken eerder af om samen te gaan werken tegen nepnieuws. Bedrijven als Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit, Youtube en LinkedIn hebben daartoe een verklaring ondertekend.

De ondertekenaars roepen andere bedrijven op om mee te doen. Facebook zegt in een eigen verklaring dat het al maatregelen heeft genomen, zoals het verbieden van advertenties die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor onbewezen geneesmiddelen.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”