Wereldwijd ophef over Whatsapp-regels die dit weekend ingaan: ‘Wij merken er niks van’
Op 15 mei is het zover: dan gelden de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp, die je vroeg of laat moet accepteren om WhatsApp te mogen blijven gebruiken. Wat staat er in die voorwaarden en hoeveel gaan we er echt van merken? Dat legt ict-jurist Arnoud Engelfriet ons uit.
Wat wil WhatsApp?
Het opvallendste uit de nieuwe voorwaarden is volgens Engelfriet dat WhatsApp data wil gaan delen met andere Facebook-diensten. Facebook zegt zo diensten makkelijker te kunnen koppelen, zoals FaceBook Pay, en het mogelijk te maken op Facebooks Portal-dienst in te loggen met een WhatsApp-account. Facebook bundelt eigenlijk de krachten van zijn diensten om ze allemaal te versterken, zo doet de tekst verwachten.
,,Als bedrijven spreken over gegevens gebruiken om je gebruikservaring te verbeteren, moet je altijd uitkijken”, waarschuwt Engelfriet. ,,Dat is marketingblaat voor ‘advertenties nog intiemer op jouw lijf schrijven’.” Dat is de grootste verandering in de voorwaarden en ook waarom veel gebruikers niet blij zijn. ,,WhatsApp heeft ook altijd tegen zijn gebruikers gezegd dat hun data nooit gedeeld gaat worden, maar dat gebeurt nu dus wel”.
Toch heeft Europa niets te vrezen
,,Om twee redenen geldt dit niet voor Europa. Ten eerste omdat Facebook het toegezegd heeft bij de overname van WhatsApp in 2014 en ten tweede omdat in de privacywet AVG gewoon staat vastgelegd dat je die data niet zomaar mag delen.”
Facebook kreeg in 2017 al een boete van 110 miljoen euro van de EU omdat het toch achter de schermen data aan het delen was. Daar lijken ze hun les van geleerd te hebben, want de voorwaarden die EU-inwoners nu voorgeschoteld krijgen, hebben die regels over datadeling er niet in zitten.
Niet handig aangepakt
Dat Facebook er een beetje een kluif aan heeft om mensen de WhatsApp-voorwaarden te laten accepteren, is dus vooral een kwestie voor gebruikers buiten de EU. Toch merken we er in Europa iets van; de stad Hamburg heeft onlangs nog een noodbevel afgegeven om de vermeende datadeling te stoppen, en de Italiaanse privacy-autoriteit gaf vrij snel na de eerste aankondiging van de voorwaarden een waarschuwing aan het bedrijf omdat het de tekst onduidelijk vond voor de gebruiker.
Arnoud vindt het vervelend dat het zo leeft in de EU terwijl er hier juist niets aan de hand is. ,,Ik snap niet goed waarom ze niet gewoon duidelijk in de bekendmakingen hebben gezet dat de data van EU-burgers niet gedeeld wordt met andere Facebook-onderdelen. Het is een heel persoonlijk product en enorm groot in Nederland, het gaat mensen echt aan het hart wat er met die app gebeurt”. Volgens onderzoek van Telecompaper stond WhatsApp in 2019 op 94 procent van alle Nederlandse smartphones geïnstalleerd.
Gevaar van dit soort ophef
De ict-jurist waarschuwt ervoor dat mensen ,murw geslagen’ kunnen worden door dit soort nieuws. Doordat regelmatig berichten naar buiten komen over schendingen van privacy bedrijven die hun beloften niet nakomen, ‘dat mensen dan op een gegeven moment gaan denken: ‘doe het maar gewoon’’.
Gebruik jij nog graag WhatsApp? Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Je smartwatch kan corona detecteren, maar moet je er op vertrouwen?
Een beetje moderne smartwatch kan zelfs je bloedzuurstofniveau meten, wat in theorie een manier is om het coronavirus bij jezelf te detecteren. Maar is het verstandig om daar op te vertrouwen? -
Zo los je wifi-problemen thuis op
Ondanks dat we voorzichtig af en toe weer naar kantoor mogen, blijft thuiswerken de norm. En zelfs als we het coronavirus eronder hebben en allemaal gevaccineerd zijn, verwachten experts dat we vaker thuis zullen werken dan voor de coronacrisis. Dan is het dus zaak dat je draadloos internet goed op orde is. Met deze tips krik je je wifisignaal omhoog. -
Deze alternatieven voor Instagram houden nog wel van foto’s
Teleurgesteld over de recente aanpassingen op Instagram? Deze alternatieven hebben nog wel gewoon een ‘ouderwetse’ focus op foto’s. -
Met een tablet achterin op vakantie? Zo verbruik je geen gigabytes aan data
Zit je straks in een vliegtuig zonder internet, of wil je liever niet gigabytes aan data verstoken in de auto naar Zuid-Frankrijk? Door je series te downloaden, kun je ze ook offline blijven kijken.
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Aandeelhouders Twitter bespreken bod Musk ondanks rechtszaak
Twitter houdt op 13 september een aandeelhoudersvergadering waarin het voorgestelde overnamebod van 44 miljard dollar van Tesla-baas Elon Musk op de agenda staat, meldt het socialemediabedrijf. Musk heeft zijn overnamebod inmiddels teruggetrokken, maar Twitter hoopt via de rechter af te dwingen dat de deal alsnog doorgaat. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer