Volledig scherm
Pokémons op het Kasteel van Sparta © AD

Weer massaal de straat op voor Pokémon Go? Spel maakt comeback

VideoWie hoopte dat Pokémon Go nooit meer populair zou worden, heeft komende zomer waarschijnlijk dikke pech: opnieuw worden er op straat volop Pikachus, Charizards en Spearows gevangen. De omzet steeg met 174 procent sinds mei 2017.

Bijna twee jaar geleden kwam de app Pokémon Go uit en het was gelijk een doorslaand succes. Binnen een week werd het spel, waarbij met de telefoon kan worden gezocht naar virtuele figuren (Pokémon), gespeeld door ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders. Hiermee werd het de succesvolste lancering ooit. De omzet zou na twee jaar tijd in totaal 1,8 miljard dollar zijn. 

Dit enorme succes was echter van korte duur: slechts negen dagen na de lancering was de app al over zijn hoogtepunt heen, volgens Forbes Magazine. Het aantal gebruikers zakte daarna gestaag. Tenminste, tot een paar maanden geleden. Analistenbureau SuperData deed onderzoek naar de app, en publiceerde dat 'Pokémon Go in mei 2018 174 procent meer omzet had dan in mei 2017. Het aantal actieve spelers is sinds de piek in juli 2016 niet meer zo hoog geweest als nu'.

Nieuw leven

De toenemende populariteit komt waarschijnlijk door de updates die sinds 2016 zijn toegevoegd. ,,Dat de populariteit weer toeneemt heeft waarschijnlijk te maken met de doorontwikkelingen van het spel. Ontwikkelaar Niantic voegt in principe vier grote updates toe per jaar. De nadruk ligt steeds meer op het sociale aspect en het samen spelen", aldus Julian Huijbregts, nieuwsredacteur bij Tweakers. ,,Dat heeft het spel weer nieuw leven ingeblazen voor veel spelers." 

Zo worden er tegenwoordig Community Days georganiseerd in het spel: eens per maand is er ergens drie uur lang een zeldzame Pokémon te vinden. Huijbregts: ,,Tijdens die evenementen zie je weer veel spelers opduiken." 

In het echte leven

Volledig scherm
Duizenden 'trainers' verzamelden 30 juni en 1 juli in Dortmund. © Twitter

Naast online evenementen worden er ook dingen in het echte leven georganiseerd. Begin deze maand was er een evenement in Dortmund. De verwachting was dat er 50.000 mensen zouden komen, maar dat waren er uiteindelijk zo'n 170.000. In de Duitse stad was geen hotelkamer meer te krijgen. Op de Duitse website ruhrnachrichten.de is te lezen dat 'kort na de aankondiging van het evenement de run op hotels begon. Veel hotel-eigenaren waren verrast'.

De populariteit van het spel is waarschijnlijk nog niet voorbij. ,,Eind dit jaar komt er een Pokémon-game voor de Nintendo Switch. Dat spel heeft integratie met Pokémon Go, wat ook de populariteit van de smartphonegame weer kan aanwakkeren", vertelt Huijbregts.

Overlast
Twee jaar geleden zorgde het spel voor veel ophef doordat spelers volledig opgingen in hun spel en daardoor geen rekening meer hielden met hun omgeving. Zo liepen spelers ongevraagd huizen binnen, begaven ze zich op treinsporen en werden zelfs ziekenhuizen en begraafplaatsen overspoeld door Pokémon-vangers. Kijkduin werd uitgeroepen tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. De Haagse wijk had enorm veel overlast van de duizenden spelers die langskwamen. Niantic haalde in aanloop naar een kort geding uiteindelijk alle Pokémons uit het beschermde natuurgebied.

In video hieronder, van een jaar geleden, vertellen jongeren wat zij zo leuk vinden aan Pokémon Go:

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.