Volledig scherm
© EPA

Waarom je misschien toch even moet wachten met het updaten van je iPhone

Apple heeft afgelopen nacht - zoals we eerder al meldden - een volgende versie gelanceerd van zijn mobiel besturingssysteem, maar gebruikers denken misschien best twee keer na voor ze die installeren. De nieuwe iOS 13 zou namelijk flink wat bugs hebben en kenners raden aan om te wachten tot iOS 13.1 arriveert. Voor de ongeduldigen onder ons: dat is over vier dagen al.

Gebruikers van een iPhone 6S of een later model kunnen iOS13 sinds vannacht gratis downloaden. En het ziet er allemaal veelbelovend uit: de nieuwe iOS is sneller, er is nu ook een ‘donkere modus’, de batterijfunctie is verbeterd, er is een nieuw toetsenbord en er zijn vernieuwde apps. Zo kreeg de foto-app een grondige opknapbeurt. Apple introduceert ook een eigen inlogdienst zodat je je met één tik aan kunt melden in je Apple-account én gamingportaal: Apple Arcade.

Tekortkomingen

Maar er blijken ook flink wat tekortkomingen te zijn. Volgens experts is het lang geleden dat er zo’n rommelige release was, want ook de betaversies voor ontwikkelaars en testpubliek die in juni gelanceerd werden en traditioneel een eerste feedback mogelijk maken, bleken vol bugs te zitten. Een aantal daarvan zou er intussen uit zijn, maar lang niet allemaal.

Zo zou je het inlogscherm kunnen omzeilen om in de contacten van een iPhone te komen. Zonder de code of biometrische identificatie, dus. De hacker zou wel fysiek toegang moeten hebben tot het toestel, maar daarna is het kinderspel om in het adresboek te komen en gegevens van contacten te zien. Net als een lijst met personen waarmee de gebruiker van de iPhone het laatst contact heeft gehad. De bug zou er bij de eerste update van iOS 13 uitgehaald moeten zijn.

Er zijn ook problemen met de iCloud. Gebruikers in de betaversies maakten er melding van dat ze data en projecten kwijt waren geraakt die ze in de iCloud hadden opgeslagen, waardoor Apple op een eerder versie moest terugvallen. De problemen zouden intussen opgelost moeten zijn.

Ook mensen met een visuele beperking wachten beter nog even met installeren. Het nieuwe besturingssysteem zou ervoor zorgen dat de display ‘spontaan en random’ overspringt van licht naar donker en omgekeerd, wat lezen moeilijk kan maken met een beperking. Het nieuwe toetsenbord in braille zou soms ook blokkeren. Een deel van de problemen zou opgelost zijn in iOS 13.1, maar voor andere bugs zou het nog langer duren.

Blokkerende apps

Verder wordt melding gemaakt van blokkerende of crashende apps en een haperende cursor bij het werken met tekst. Ook het verwijderen van apps is onduidelijker. 

Experts raden daarom aan om te wachten tot iOS 13.1 uitkomt om je telefoon een update te geven. Lang hoef je in elk geval niet te wachten, want waar Apple aanvankelijk aankondigde dat iOS 13.1 er zou komen op 30 september, is die datum vervroegd naar 24 september. Dat is dinsdag.

De nieuwe versie van het besturingssysteem zou een stuk betrouwbaarder zijn. Er zouden ook een aantal features inzitten die de eerste versie van iOS 13 niet haalden. Het gaat onder meer om een feature waarmee je je ETA (geschatte tijd wanneer je zal aankomen) kan delen in Apple Maps en iets om je data gescheiden te houden op bedrijfstoestellen. Op andere features, zoals het delen van AirPod, is het nog langer wachten.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.