Volledig scherm
© EPA

Waarom de verkoop van dvd's en blu-rays keldert, maar ze niet zullen verdwijnen

We kopen steeds minder films op een schijfje. In 2014 werd wereldwijd nog voor 25,2 miljard dollar aan dvd’s en blu-rays verkocht, het afgelopen jaar was dit bedrag nog ‘maar’ 13,1 miljard dollar.

Dit blijkt uit een rapport van de Amerikaanse filmorganisatie Motion Picture Association of America (MPAA). Tegelijkertijd zet de groei in het aantal abonnementen op streamingdiensten nog steeds door. In 2018 liepen er een totaal van 613,3 miljoen abonnementen op diensten als Netflix en Amazon Prime. Daarmee heeft het aantal abonnee's op filmstreamingdiensten het aantal abonnementen op gewone kabelaanbieders (556 miljoen) ingehaald.

‘Daling is logisch’

Volgens Marcel Boersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, is er een grote verandering gaande in de manier waarop we voor films willen betalen. ,,Streamingdiensten als Netflix, maar ook Spotify en Apple voor muziek, worden steeds meer ingebed in de maatschappij. Als films steeds beter digitaal beschikbaar worden, schaffen mensen minder zelf aan. Dus de daling van het aantal verkochte dvd's en blu-rays is logisch.”

Quote

Vinyl heeft nog een bepaalde kwaliteit en uitstra­ling

Marcel Boersma, hoogleraar

Het maakt ook uit hoe een drager er uitziet. Zo heeft een plastic dvd-hoesje niet zoveel bijzonders. ,,Je ziet bijvoorbeeld bij een nichemarkt als vinyl: die groeit ieder jaar. Dat heeft een bepaalde kwaliteit en uitstraling. Maar als een goede serie ook digitaal wordt aangeboden, vinden mensen dat prima. Zo’n dvd-box bijvoorbeeld kijk je niet steeds opnieuw", zegt Broersma.

Cassettebandjes

Behalve het ‘ouderwetse’ vinyl zijn ook cassettebandjes weer bezig aan een bescheiden opmars. In de afgelopen vijf jaar zag de Bandjesfabriek, de enige producent van de cassettebandjes in Nederland, de afzet vervijfvoudigen. In 2018 bracht het bedrijf 21.000 bandjes op de markt. 

,,Mensen houden van voorwerpen, iets tastbaars. Wat is er leuk aan een playlist maken voor iemand en die persoon een linkje opsturen? Niks! Hoe leuk is het om een bandje voor iemand samen te stellen? Dat is veel persoonlijker", zei Thomas Baur, eigenaar van de Bandjesfabriek eerder dit jaar tegen het AD.

‘Andere functie’

Maar ook de dvd zal nooit helemaal verdwijnen, meent hoogleraar Boersma. Films verschijnen na een aantal weken bioscoop namelijk nog steeds niet direct op een streamingdienst. ,,Er zijn nog steeds mensen die een film dan snel in huis willen hebben. En dus kopen ze nog steeds een dvd. Oude media verdwijnen niet, maar krijgen wel een andere functie.”

Vinyl-liefhebbers vierden afgelopen zaterdag Record Store Day: