Waarom de grootste techbeurs van 2022 leegloopt
Al veertig jaar trekken techliefhebbers uit de hele wereld elk jaar naar Las Vegas voor de Consumer Electronics Show (CES). Zoals zoveel evenementen werd de ‘grootste technologiebeurs van het jaar’ vorig jaar online gehouden, maar dat moest dit jaar vermeden worden. Nu zegt het ene na het andere techbedrijf toch af. Waarom?
Op CES worden de gekste nieuwe gadgets getoond: slimme toiletten die kunnen bepalen of jij wel genoeg avocado eet, opvouwbare tablets en massagestoelen met gekromde schermen. Veel uitvindingen van CES halen Nederland nooit, maar ze tonen het soort technologie dat we in de toekomst kunnen verwachten.
De beurs zou van 5 tot 8 januari moeten plaatsvinden in het Las Vegas Convention Center in Nevada. Normaal passen er meer dan 170.000 mensen in dit beursgebouw en reizen er duizenden journalisten af om de nieuwste gadgets te proberen.
Coronavirus gooit roet in het eten
Dat was nu sowieso niet mogelijk vanwege het coronavirus. De Verenigde Staten hebben nog altijd strenge regels voor wie het land in mag. Ook zijn sommige bedrijven bang dat hun medewerkers ziek worden als ze naar Las Vegas afreizen.
De Consumer Technology Association (CTO), de organisator van CES, verwachtte dit jaar maximaal zo’n 60.000 bezoekers. In totaal willen 2100 bedrijven meedoen. Maar dat aantal slinkt met de dag sinds de omikronvariant van het coronavirus in omloop is. Grote namen als Meta, Microsoft, Google en Amazon zegden al af.
De internationale pers heeft er niet zo’n zin meer in. Grote techsites als The Verge, Engadget en CNET zullen niet naar Las Vegas gaan. Zelfs Prins Constantijn, die al jaren als speciaal gezant met Nederlandse techbedrijven meereist naar evenementen als CES, besloot zijn reis eind vorige week af te zeggen.
‘Te gevaarlijk’
‘Vanwege de stijgende aantallen coronabesmettingen hebben wij besloten om niet ter plekke te zijn voor CES’, schreef Waymo, een zusterbedrijf van Google dat zelfrijdende auto’s ontwikkelt. ‘We willen wel nog steeds virtueel meedoen met sommige CES-evenementen.’
Bedrijven als Intel en Microsoft schreven dat zij niet naar CES afreizen omdat dat te gevaarlijk is voor de gezondheid van de medewerkers. Telecomgigant T-Mobile en techfabrikant Samsung zijn er wel bij, maar met veel minder mensen dan gepland.
Wordt CES geannuleerd?
De organisatoren van CES lieten vorige week aan techsite The Verge weten dat ze niet van plan zijn om helemaal te stoppen met het evenement. ‘We hebben sterke veiligheidsmaatregelen genomen en we bieden digitaal toegang voor mensen die niet naar Las Vegas willen of kunnen reizen’, schreef CTO.
Op dat moment meldde CTO dat er 42 afzeggingen waren, ‘minder dan 7 procent’ van alle bedrijven op de beursvloer. Bezoekers moeten gevaccineerd zijn en maskers dragen.
Overigens hield een andere belangrijke techbeurs, het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, vorig jaar ook lang vol dat de beurs toch door zou gaan. MWC werd pas op het allerlaatste moment geannuleerd. CES hield het toen bij een volledig digitale beurs.
Trekken de techbedrijven zich helemaal terug?
Sommige organisaties die niet fysiek op CES willen zijn, organiseren wel een digitale persconferentie of demonstratie:
- LG Electronics: 4 januari om 17.00 uur virtueel op CES
- Intel: 4 januari om 19.00 uur virtueel op CES
- Samsung: 5 januari om 03.30 uur virtueel op CES
- Microsoft: organiseert demonstraties van gadgets via de Microsoft Partner Innovation Experience en de Automotive Press Kit. Wanneer is nog niet bekend
T-Mobile, dat oorspronkelijk het evenement zou inleiden met een keynotespeech van topman Mike Sievert, trekt zich helemaal terug. Twitter en Facebook ‘onderzoeken momenteel onlinemogelijkheden’.
Sowieso kiezen techbedrijven de afgelopen jaren steeds meer voor eigen persconferenties. Zo presenteerde Meta, hiervoor bekend als Facebook, in oktober online zijn grote technologieplannen voor de toekomst van het ‘metaverse’.
‘De CES-conferentie zal ruimte bieden voor ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, games, computers, digitale gezondheid, auto’s, entertainment en smart home. Ook tonen we in 2022 ruimtetechnologie, voedseltechnologie en NFT’s’, twitterde CES gisteren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
De oorlog in Oekraïne via 'Streetview': VVV van Kiev biedt virtuele tours door verwoeste steden
Kapotgeschoten flatgebouwen, overal puin, gaten in wegen, uitgebrande auto's en tanks, maar vooral een ongelooflijke doodse stilte. Met nieuwe virtuele tours door Oekraïense steden als Boetsje en Irpin brengt het toerismebureau van de regio en de stad Kiev de (gevolgen van de) oorlog in het land akelig scherp in beeld. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Facebook heeft grote plannen: ‘metaversum’ moet alleen al in Europa 10.000 banen opleveren
Facebook heeft grote plannen voor de toekomst. De ontwikkeling van een ‘metaversum’ moet alleen al in Europa tienduizend banen opleveren. Critici vrezen een afleidingsmanoeuvre.
-
Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
Naar gewoonte werden op elektronicabeurs CES 2021 - dat voor het eerst volledig digitaal plaatsvindt - de waanzinnigste gadgets voorgesteld. Vaak innovatief, maar soms ook gewoon net een tikkeltje té bizar: dit zijn de hoogtepunten. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Zo wordt 'ruimtelijke audio’ voor je luxe soundbar of koptelefoon gemaakt
Niet alleen films dringen tegenwoordig van alle kanten onze oren binnen, ook muzikanten laten zich in 360 graden beluisteren. Wat moet je doen om Billy Eilish of Bach in de overtreffende trap van stereo te ervaren?