Volledig scherm
De Bitcoin steeg flink in waarde, afgelopen weekend. © ANP XTRA

Waarde van bitcoin boven de 7000 dollar

De digitale munteenheid bitcoin is afgelopen weekeinde flink in waarde gestegen. Vanmorgen bedroeg de waarde van de cryptomunt zelfs even meer dan 7000 dollar. Dat betekende een stijging van ruim 10 procent sinds vrijdag.

De bitcoin en andere digitale valuta hebben al enige tijd de weg naar boven ingezet. Begin deze maand was een bitcoin nog iets meer dan 5000 dollar waard. Ten opzichte van half december is de waarde ruim verdubbeld, maar nog altijd ver verwijderd van de recordhoogte van ruim 19.000 dollar van december 2017.

Vorige week waren digitale munteenheden in het nieuws door een hack bij cryptomuntenbeurs Binance. Daarbij werd voor 40 miljoen dollar aan bitcoins buitgemaakt. Nadat de miljoenenroof naar buiten was gekomen, kelderde de koers van de cryptomunt. Maar die krabbelde kort daarna weer op.

Eerder dit jaar was sprake van een onderzoek naar bitcoinbeurs Bitfinex, die de waarde van verschillende digitale munten kunstmatig hoog zou hebben gehouden.

Waar komen cryptomunten als Bitcoin en Ethereum eigenlijk vandaan? In dit college van de Universiteit van Nederland neemt Harald Vranken je mee in de wereld van ‘mining’:

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.