Volledig scherm
© Shutterstock

Vijf tips voor de beste monitor: denk aan grootte, hoogte en resolutie

Voor jou getestVoor half Nederland is vandaag een nieuwe werkweek vanuit huis begonnen. Met welke monitor kom je aan de keukentafel goed voor de dag? Vijf tips.

Je leest een artikel van zaterdag. In ons ‘Eerste hulp bij thuisblijven’-dossier rakelen we artikelen op die jou kunnen helpen om de vele uren in eigen huis door te komen. 

Toiletpapier en tuinaarde, puzzels en paracetamol: vanwege het coronavirus gingen tal van producten als zoete broodjes over de toonbank. Ook monitors passen in het rijtje, nu veel kantoortijgers thuiswerken. ,,Het aanbod is duizelingwekkend’’, zegt David van Dantzig, die voor Hardware Info al jaren monitors vergelijkt. De techspecialist heeft vijf kooptips en vijf aanraders.

Quote

Lang niet alle kantoorlap­tops zijn in staat om via hun vi­deo-uit­gang de maximale beeld­scherp­te aan te leveren

TIP 1: Kies niet te klein
De meeste mensen werken op een 24 inch scherm, 61 centimeter diagonaal. Dat klinkt fors, maar valt mee omdat de randen rond het scherm niet meer zo dik zijn. Van Dantzig adviseert dan ook een scherm van 27 inch. Groter kan ook. Ultrawide schermen zijn in opkomst. Deze monitors, al gauw 34 inch of meer, hebben in de breedte ruim 30 procent meer schermruimte dan een standaard breedbeeldscherm. Daardoor kun je tal van vensters naast elkaar openen zonder heen en weer te hoeven klikken. Of volledig in je game opgaan terwijl je wacht op die ene conferencecall.

TIP 2: Check de resolutie
Een zogeheten QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels is ideaal voor een scherm van 27 inch. Een resolutie van 4k Ultra HD (3840 x 2160 pixels) is bij een computerscherm van dit formaat niet altijd een vooruitgang. Alle letters, werkbalken en icoontjes krimpen tot een onprettig priegelformaat, waardoor je ze in de instellingen moet opblazen en je onder aan de streep vaak werkruimte verliest.

TIP 3: Bekijk de videopoort
Een haarscherp beeldscherm klinkt leuk, maar lang niet alle kantoorlaptops zijn in staat om via hun video-uitgang de maximale scherpte aan te leveren. Het leeuwendeel van de zakelijke laptops is uitgerust met een HDMI-poort, waardoor doorgaans niet meer dan 2560 x 1440 pixels met zestig beelden per seconden doorgeseind kunnen worden. In jip-en-janneketaal: sluit je zo’n laptop aan op een scherm met een hogere resolutie, dan kan de processor de vereiste hoeveelheid pixels niet bijbenen en zie je bijvoorbeeld de muis hinderlijk verspringen. Laptops met een displaypoort kunnen wel een 4k Ultra HD- resolutie aan.

TIP 4: De juiste hoogte
Dat veel thuiswerkers een los beeldscherm aanschaffen, verdient hoe dan ook applaus van de Arbodienst. Wie misschien wel maandenlang tot de eigen bank of keukentafel is veroordeeld, hangt immers al gauw als een gebochelde klokkenluider boven zijn laptop. Maar ook een te lage monitor is nog steeds een bron van veel (rug)klachten. Daar kun je natuurlijk een stapel tijdschriften onder schuiven. ,,Maar een scherm dat in hoogte verstelbaar is, hoeft al lang niet meer de hoofdprijs te kosten”, weet Van Dantzig.

Quote

Een scherm dat in hoogte verstel­baar is, hoeft al lang niet meer de hoofdprijs te kosten

David van Dantzig

TIP 5: Alles met één kabel
Met thuiswerken ontstaat een kluwen van kabels aan de keukentafel; helemaal wanneer je kinderen en partner tegelijkertijd met hun (huis)werk in de weer zijn. Gelukkig zijn er schermen met een USB-C-aansluiting die - mits je laptop daarmee overweg kan - stroom, data en videosignalen door één kabel jagen. Check bij de aanschaf of de USB-C-monitor stroom van je laptop vraagt of juist eraan afdraagt. In dit laatste geval - de zogeheten power delivery - kan je laptop bij een overdracht van 45 watt of meer langer op zijn batterij teren. Scheelt nog een kabel.

Op hardware.info lees je de volledige reviews van deze en nog veel meer monitors.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.