Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte?
,,In Nederland hebben wij de Arbowet, die voorschrijft dat je aan ‘visuele hygiëne’ moet doen. Drie kwartier kijken, en dan even naar iets anders”, zegt dokter Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Maar: dat is níet omdat het ongezond zou zijn om naar een scherm te staren.
,,Er komt geen kwalijke straling uit moderne beeldschermen”, zegt De Faber. Het probleem ligt ergens anders: comfort. Lang naar hetzelfde scherm kijken kan namelijk allesbehalve prettig zijn. De Faber: ,,Je gaat naar verloop van tijd minder knipperen, waardoor je droge ogen krijgt.”
Het is volgens De Faber dan ook overdreven om te zeggen dat je slechte ogen zou krijgen van een scherm. ,,Maar je moet er wel gezond mee omgaan. Een pakezel kan 200 kilo dragen en als je er 400 kilo op zet, gaat het beest door zijn hoeven.”
Scherm soms gezonder dan papier
Volgens de arts zijn er zelfs voordelen aan het moderne schermgebruik: ,,Je kan op een tablet of een computer zelf instellen hoe helder de kleuren zijn, hoe groot het contrast en hoeveel licht het scherm geeft. Iemand met slechte ogen kan zo zelf bepalen hoe hij informatie tot zich neemt.”
Probeer dat maar eens in het verre verleden, toen we nog ‘met kaarslicht boeken moesten lezen’. In die omstandigheden moesten mensen met slechte ogen vaak veel meer moeite doen om hun weg door een tekst te worstelen. En daar kregen zij op hun eigen manier weer last van.
Maakt het dan nog uit of je met een tablet bezig bent of met een grote televisie? ,,Nee, dat maakt echt niet uit”, zegt De Faber. ,,In de praktijk merk je wel dat als je televisie aan het kijken bent, je af en toe zelf wegkijkt naar iets anders. Als je de hele dag geconcentreerd voor je werk naar je computer staart, dan kan je op een gegeven moment last van je ogen krijgen.”
Kinderen zijn een ander verhaal
Maar zelfs dan gaat het volgens de arts niet om gezondheidsschade. Tenminste, niet voor volwassenen. ,,Bij kinderen kunnen er wel problemen ontstaan. Als die constant naar een scherm kijken, dan kunnen ze daar bijziend van worden.”
Voor jonge kinderen maakt het dus wél uit op wat voor soort scherm ze kijken. ,,Hoe kleiner het scherm en hoe dichter ze erop zitten, hoe meer ze zich moeten aanpassen”, legt De Faber uit. Het risico op bijziendheid neemt dan toe. Een kind dat acht uur lang aan één stuk naar de smartphone kijkt, kan dus een probleem zijn.
Maar de televisie? Dat valt nog best mee, volgens de arts. Hij grapt: ,,Ik zeg wel vaker: het kind heeft meer risico op hersenschade door een slecht televisieprogramma, dan oogschade door het scherm.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUMmet video
Brandweer zoekt drenkelingen met onderwaterdrone: ‘We winnen in zoektijd en veiligheid’
In de zoektocht naar de slachtoffers van de vliegtuigcrash in de haven maakte de Rotterdamse brandweer gebruik van een onderwaterdrone. Het apparaat is nieuw en er wordt volop mee geoefend. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
Je iPhone heeft misschien wel een futuristische sensor waar je van alles mee kunt doen
Als je een vrij recente iPhone of iPad bezit, is de kans dat er een geavanceerde sensor in zit waarvan je niet eens weet wat ermee kan. We zetten daarom wat leuke apps op een rij die deze ‘LiDAR’ gebruiken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMTechnische Dienst
Komt er een einde aan administratieve rompslomp? ‘Zorgsoftware eindelijk naar de 21e eeuw’
De zorg staat onder druk. Zorgwerkers hebben hun handen vol. Daarom besloten deze programmeurs uit Delft om een handje te helpen, in dit geval met de administratie. Want hoe soepeler dat gaat, hoe makkelijker het voor iedereen is. -
Deze games zijn ook goed speelbaar met een fysieke beperking
De game-industrie houdt gelukkig steeds meer rekening met gamers met een handicap. Deze games geven het goede voorbeeld.