Videoconferencing met de grootouters, bijvoorbeeld, gaat het handigste met een goeie tablet.
Volledig scherm
Videoconferencing met de grootouters, bijvoorbeeld, gaat het handigste met een goeie tablet. © Unsplash

Videobellen zonder veel gedoe? Dat kan met deze tablets

Nu we gedwongen afstand moeten nemen van (sommige van) onze geliefden, springt technologie ons gelukkig ook wat te hulp om elkaar toch nog te zien, via videocalls. Wil je gedoe met headsets en webcams vermijden, dan grijp je beter meteen naar een goede tablet. We zetten de beste tablets voor je op een rij.

Videoconferencing via de laptop helpt velen van ons momenteel om onze job te kunnen blijven uitoefenen, en via de smartphone WhatsAppen kan ook met video erbij. De gemakkelijkste manier om elkaar via technologie op een afstand te blijven zien is weliswaar de tablet: het scherm is wat ruimer, en als je een toestel met een ordentelijke frontcamera neemt, kun je elkaar bovendien scherp zien.

Scherm en camera

Scherm en camera zijn dus de belangrijkste criteria om op te letten. Schermgewijs zit je goed bij een toestel met Full HD-schermresolutie: 1.290 op 1.080 beeldpunten of hoger. 

Vervolgens de frontcamera. Ook al is het niet vaak het belangrijkste aspect van een camera, let toch even op het aantal megapixels. Vanaf 5 megapixels zit je goed voor het opzetten van een kwaliteitsvolle stream, maar er zijn ook toestellen met een hoger aantal megapixels voor hun frontcamera.

Apple iPad Air 2019 (€ 528)

De recentste iPad Air.
Volledig scherm
De recentste iPad Air. © Apple

Wie tablets zegt, zegt Apple iPad: dat blijft gewoon een steengoede keuze in het algemeen. De recentste versie van de iPad Air, uit 2019, leent zich in ieder geval prima tot videoconferencing. Klopt, je betaalt er meer dan 500 euro voor, maar in ruil krijg je een frontcamera met een genereuze 7 megapixels en een beeldscherm met een resolutie van 2.224 op 1.668 beeldpunten. Bekijk hier de Apple iPad Air 2019.

Samsung Galaxy Tab A10.1 (€ 231)

De Galaxy Tab 10.1.
Volledig scherm
De Galaxy Tab 10.1. © Samsung

Voor de helft van de prijs van de bovenvermelde iPad, koop je momenteel een Samsung Galaxy Tab A10.1. Die handzame Androidtablet beschikt over een stevige behuiziging met fijne knoppen. Het heeft een zogenaamd WUXGA-scherm, 1.920 op 1.200 beeldpunten, een klein trapje hoger dan Full HD, en een camera van 5 megapixel. Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab A10.1.

Huawei MediaPad M1 Lite (249)

De MediaPad M1 Lite.
Volledig scherm
De MediaPad M1 Lite. © Huawei

Een nog iets betere frontcamera van 8 megapixel vind je in de al even betaalbare Huawei MediaPad M1 Lite. De Androidtablet heeft ook een scherm met WUXGA-resolutie. Gebruikers zijn verder ook te spreken over het vol, authentiek geluid door de stereospeakers en het feit dat de batterij het best lang uitzingt. Bekijk hier de Huawei MediaPad M1 Lite.

Apps om te videobellen

Zowel iPads als Androidtablets hebben vooraf geïnstalleerde apps waarmee je vlot kan videobellen. 

Bij Apple is dat FaceTime, bij Android Google Duo. Het nadeel aan die beide? Ze werken het best als je belt naar ouders, grootouders, vrienden of kennissen die een toestel van hetzelfde ‘ecosysteem’ hebben. Om die reden wijken veel gebruikers uit naar apps die overal op werken. Gratis opties zijn bijvoorbeeld het goeie ouwe Skype van Microsoft of nieuwkomer Zoom Cloud Meetings.

Bekijk hier de populairste tablets van het moment

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”