Van slim toilet tot kwispelend kussen: deze bizarre gadgets werden onthuld op CES 2021
Naar gewoonte werden op elektronicabeurs CES 2021 - dat voor het eerst volledig digitaal plaatsvindt - de waanzinnigste gadgets voorgesteld. Vaak innovatief, maar soms ook gewoon net een tikkeltje té bizar: dit zijn de hoogtepunten.
Coronapleister
De BioButton belooft om de gezondheid van een gebruiker accuraat te meten. Zo accuraat zelfs, dat een besmetting met het coronavirus opgespoord kan worden zelfs wanneer je niet merkt dat je ziek bent. Het slimme snufje lijkt op een ronde, waterbestendige pleister die je tot negentig dagen lang op je borst plakt. Het monitort voortdurend enkele gezondheidsparameters, waaronder temperatuur, ademhaling, hartslag en slaappatronen. Er is een bijbehorende app waar je gevraagd wordt om dagelijks een vragenlijst over je gezondheid in te vullen.
Volgens fabrikant BioIntelliSense zou de BioButton na enkele dagen voldoende informatie hebben om een mogelijke besmetting met het coronavirus te detecteren. Echt helemaal accuraat is de slimme pleister nog niet: zo kan het voorlopig geen onderscheid maken tussen Covid-19 en een reguliere griep.
De BioButton zou al wel de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (het federaal agentschap dat o.a. de veiligheid van nieuwe medische producten controleert) op zak hebben en sleepte ook de award van Best Innovation binnen op CES 2021. Voorlopig lijkt het bedrijf zich vooral te richten op scholen, bedrijven en ziekenhuizen. Volgens The Washington Post zou een abonnement op de app 1 dollar (zo'n 0,82 euro) per dag kosten vanaf een periode van zestig dagen, afhankelijk van de abonnementsformule. De prijs van de BioButton zelf is niet bekend.
Elektronisch mondmasker
Razer - fabrikant van gameaccessoires - stelde op CES 2021 naar eigen zeggen ‘s werelds ‘slimste mondmasker’ voor. Het gaat om een masker van glanzend plastic, dat nog het meest aan een futuristisch gasmasker doet denken. De grootste innovaties zijn de ingebouwde microfoon, om de stem van de spreker te versterken, en de actieve ventilatie. Volgens het bedrijf zou het masker voldoen aan de N95-norm, hoewel het product nog niet is goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.
Het cliché wil ook dat elk product van Razer met een hoop lichtjes komt, en dat is hier niet anders. Het mondmasker is voorzien van verlichting die automatisch wordt ingeschakeld in donkere omgevingen. In combinatie met het transparante plastic zou dat liplezen mogelijk moeten maken. Zoals gewoonlijk bij andere gamer-accessoires, is de verlichting ook hier volledig te personaliseren met felle kleurtjes en lichteffecten.
De kans lijkt klein dat het elektronische mondmasker binnenkort al in de rekken ligt. Het gaat voorlopig enkel om een prototype. Ook een prijs is dus nog niet bekend.
Slim toilet
Voor wie niet genoeg kan krijgen van fitnesstrackers en gezondheidsapps, is er in de toekomst nog een andere optie: het ‘wellnesstoilet’. Het Japanse Toto stelde op CES een slim toilet voor dat analyses maakt van de ‘outputs’ van de gebruiker, zoals het persbericht het beleefd omschrijft.
Op basis van die analyses worden tips gegeven om de gezondheid van de gebruiker te verbeteren. Lees: na een toiletbezoek krijg je indien nodig een notificatie met tips rond levensstijl en voeding. Volgens Toto zou het slimme toilet zelfs recepten voorstellen. In het persbericht wordt een voorbeeldnotificatie gegeven: ,,Uw dieet lijkt onevenwichtig. Het aangeraden recept is avocadosalade met zalm/kip.”
Het toilet zou zowel een beroep doen op verschillende sensoren in de wc-bril, als sensoren in de wc-pot zelf. Op dit moment is het product nog in de conceptfase. Toto verwacht dat de technologie in de ‘komende jaren’ op de markt kan komen.
Oprolbare telefoon
Weg met de buigbare smartphone: hier komt de rolbare variant. De Koreaanse smartphonefabrikant LG stelde de LG Rollable voor, een smartphone met een ‘uitrolbaar’ display. Aan de zijkant van de smartphone kan het scherm worden uitgerold waardoor er enkele centimeters aan kostbare schermoppervlakte bijna magisch tevoorschijn komen.
Afgezien van de teaserbeelden op CES, zijn er weinig details bekend over de technologie. Zo zijn ook de afmetingen of andere specificaties van het toestel niet duidelijk. Het is al wel bevestigd dat de LG Rollable later dit jaar officieel gelanceerd zal worden.
Kwispelend kussen
De Qoobo is het perfecte maatje om een lockdown door te komen. Je kan het ding nog het best omschrijven als een kussen met een vacht en een staart: een stel poten of een kop ontbreken.
Echt veel kan de Qoobo dan ook niet. Als je het ding aait of er tegen praat, dan beweegt de staart op één van de tachtig mogelijke patronen. Naar verluidt heeft de Qoobo ook een heel lichte hartslag die je kan horen als je het knuffelt. En uiteraard moet je hem na zo’n 8 uur gebruik opladen via de bijgeleverde kabel.
De Qoobo is beschikbaar in verschillende kleuren en maten, en de prijzen beginnen vanaf 110 dollar (90 euro), afhankelijk van het model.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUMTechnische Dienst
In de kassen controleren drones voortaan de tomaten en aardbeien
Nederland is met duizenden hectares kassen een belangrijke speler in de glastuinbouw, maar om die positie te behouden zijn robots nodig. Dat stelt de start-up Mapture, die samen met de TU Delft en Royal Brinkman werkt aan ‘bio-geïnspireerde’ drones. -
Apple past beleid voor alternatieve betaalsystemen datingapps aan
Apple heeft vrijdag nieuwe aanpassingen aan het beleid rond de App Store voorgesteld, naar aanleiding van klachten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Apple deed al eerder toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed. -
PREMIUMVideo
‘Covid-tech’ steelt de show op elektronicabeurs CES
De CES in Las Vegas is de hoogmis voor de makers van technologische snufjes. Dit jaar is de Consumer Electronics Show vanwege corona volledig digitaal. De noviteiten zijn er niet minder om en ‘covid-tech’ steelt de show.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft. -
CES 2021: de televisie van de toekomst is buigbaar, doorzichtig en met microled
De CES in Las Vegas is normaliter de plek waar ieder jaar de nieuwste televisies, gadgets en andere apparaten worden aankondigd. Dit jaar speelt de beurs zich volledig online af, maar de hoeveelheid aankondigingen is er niet minder om. Zo ook op het gebied van televisie.