Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken.
De aansluitingen onderop telefoons zijn met de jaren kleiner geworden, wat ze een perfecte verzamelplaats voor stof maakt. Zit er genoeg viezigheid in, dan gaat de kabel er niet diep genoeg in en maakt de oplader geen contact.
Het schoonmaken van die poort is gelukkig niet heel veel werk, maar je moet voorzichtig te werk gaan. Aan de binnenkant zitten kleine, metalen onderdeeltjes die bij hardhandige handelingen zomaar kapot kunnen gaan. Er zijn twee dingen die je het beste kunt proberen.
Optie 1: steek het vuil weg met een tandenstoker
Het makkelijkst is om een tandenstoker in de aansluiting te steken en voorzichtig heen en weer te bewegen. Omdat deze stokjes van hout of plastic zijn, wordt er geen stroom geleid en is de kans op kortsluiting of andere gekkigheid minimaal.
Probeer daarbij een zo dun mogelijk stokje te gebruiken dat meebeweegt als je hard duwt. Hierdoor is de kans namelijk een stuk kleiner dat je tijdens het schoonmaken iets forceert of kapottrekt. Een cocktailprikker is wat dat betreft minder geschikt, omdat deze harder en steviger is.
Optie 2: Maak hem schoon met perslucht
Bij bouwwinkels en hobbyzaken kun je vaak blikken perslucht vinden, waarvan je het tuitje in de poort kunt duwen om hier vervolgens mee te blazen. Dit moet in veel situaties ook meer dan voldoende zijn om het stof goed los te trekken. Het is iets meer gedoe dan een al gekochte tandenstoker gebruiken, maar de kans dat je iets stukmaakt is ook iets kleiner.
Houd het blik altijd goed recht tijdens het spuiten, anders bestaat een kans dat er vrieslucht vrijkomt en mogelijk je toestel beschadigt. Plak ook preventief andere openingen voor bijvoorbeeld de microfoon en speakers af, omdat deze bij hoge druk soms kapot kunnen gaan.
Het kan verleidelijk zijn om gewoon met je eigen mond te blazen, maar dat is onverstandig. De kans is namelijk groot dat je daarbij ook kleine hoeveelheden speeksel de poort in zal blazen, terwijl je de stroomaansluiting niet nat moet maken.
Nog steeds niet gelukt?
Als je telefoon na het ontstoffen nog steeds niet goed oplaadt, zul je contact moeten opnemen met de winkel om je te beroepen op mogelijke garantie. Is die verlopen, dan zul je naar een reparateur moeten gaan.
Het betekent niet dat de telefoon in de tussentijd onbruikbaar is. Veel moderne toestellen hebben een draadloze oplader achterop, die je kunt gebruiken totdat je oplaadpoort weer functioneert. Controleer of je telefoon dit ook ondersteunt en bestel zo nodig een draadloze oplaadmat.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom telefoons inmiddels meer dan 1800 euro kosten
Vroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden in elk geval geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen? -
OnePlus 9 (Pro) review: Wat merk je van de Hasselblad-camera's in deze smartphones?
Met de OnePlus 9 en 9 Pro heeft het Chinese telefoonmerk zijn belangrijkste telefoons van het jaar uitgebracht. Toestellen die het vooral van de nieuwe camera’s moeten hebben. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Tarinda (30) heeft geen data op haar telefoon: ‘Niet op social media kunnen geeft zoveel rust’
Geen appjes, geen e-mails, geen notificaties: wanneer Tarinda Straver de deur uitstapt, is ze slecht bereikbaar. De dertiger heeft al jaren geen data meer op haar telefoon. Hoewel die situatie spontaan ontstond toen ze naar het buitenland verhuisde, zou ze nu niet meer anders willen. Op LinkedIn vertelt ze waarom, maar haar keuze roept alsnog veel vragen op. ,,Het is voor veel mensen een realitycheck.”
-
PREMIUM
Op vakantie tv kijken: net als thuis voor de buis
Wie ook in het buitenland lekker tv wil kijken, moet soms door wat hoepels springen. Ook om te voorkomen dat je bij thuiskomst een gepeperde rekening op de deurmat vindt. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Nederlandse ontwikkelaar van Tornado Cash opgepakt, bedrijf ‘mixte’ voor miljarden aan crypto
Een 29-jarige man is woensdag in Amsterdam opgepakt op verdenking van het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen via de zogeheten mixingservice Tornado Cash. Zo’n onlinedienst mixt bijvoorbeeld bitcoins van meerdere cryptofondsen om de herkomst te verhullen.