Volledig scherm
© Rob Engelaar

Politie waarschuwt voor zomerse cybercriminelen: ‘Zet de computer niet uit!’

De zomervakantie is de ideale tijd voor cybercriminelen om toe te slaan in het bedrijfsleven, waarschuwt de politie. Veel medewerkers zijn op vakantie en andere collega’s moeten het werk tijdelijk overnemen. Een mooi moment om misbruik te maken van eventuele verwarring en chaos. 

Daarom komt de politie met tips die in feite altijd gelden, maar waar argeloze collega’s nu even extra alert op moeten zijn. Zoals: niet ingaan op een mail van de hoogste baas met de vraag snel een groot bedrag over te maken en bij het betalen van facturen altijd even het rekeningnummer controleren en bij twijfel de afzender bellen. Maar het allerbelangrijkste: klik niet zomaar op een link en geef nooit inlog- of bankgegevens af.

En als er toch iets is gebeurd, maak er melding van en bewaar de digitale sporen. Zet dus vooral je computer níet uit, waarschuwt de politie. Zo wordt de kans op het traceren van de dader en dus het terugkrijgen van geld groter. 

Eigenlijk gelden deze tips altijd en overal. Het gebeurt steeds vaker dat iemand wordt opgelicht via bijvoorbeeld WhatsApp. Volgens de Fraudehelpdesk is fraude via WhatsApp explosief gestegen het afgelopen jaar. In 2018 werden mensen voor in totaal 257.000 euro opgelicht via de chatapp. Een aantal jaar geleden was dat nog maar 4000 euro.

Belangrijk om te weten: hoe herken je een vreemd zaakje op WhatsApp? Bel die persoon! Een oplichter valt vrijwel meteen door de mand, zegt de Consumentenbond. Als de persoon in kwestie niet wil opnemen moet je zeker geen geld overmaken. Let ook goed op de site: begint het adres niet met https, dan moet je niks meer doen.

Fraude

Eerder deze week werd bekend dat een Groningse man voor zo’n 35.000 euro aan schade had veroorzaakt via WhatsApp. De verdachte deed alsof hij een geïnteresseerde koper was voor verschillende producten op Marktplaats. Hij verstuurde vervolgens een phishinglink die leek op een ‘Tikkie’. Zo kreeg hij de controle over verschillende bankrekeningen.             

Deze zomer publiceren we in de late uurtjes op deze site onze best gelezen artikelen van dit jaar. Dit artikel verscheen eerder op 11 juli 2019.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.