De app in kwestie ziet er zo uit.
Volledig scherm
De app in kwestie ziet er zo uit. © AFP

Polen gebruikt app die mensen in quarantaine écht thuis kan houden: ‘Niet thuis? Politie over de vloer’

De Poolse regering maakt gebruik van een app die controleert of patiënten in quarantaine ook écht thuis blijven. Als ze niet tijdig een selfie vanuit hun huis kunnen sturen, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 5000 zloty (ruim 1000 euro).

,,Mensen die uit het buitenland komen en vervolgens veertien dagen in quarantaine moeten, krijgen de keuze “, aldus woordvoerder Karol Manys. ,,Ofwel krijgen ze onverwacht politie aan de deur, ofwel moeten ze deze app downloaden.”

De app maakt gebruik van geo-locatie en gezichtsherkenning. Gebruikers moeten eerst een selfie doorsturen, daarna krijgen ze op verschillende tijdstippen de boodschap dat ze een foto van zichzelf vanuit hun woning moeten maken. Als dat niet lukt binnen twintig minuten, wordt de politie ingelicht.

Een bushalte in Rybnik wordt gedesinfecteerd.
Volledig scherm
Een bushalte in Rybnik wordt gedesinfecteerd. © EPA

Vorige vrijdag werd de eerste Pool die de regels aan zijn laars lapte al beboet. De som die hij moest ophoesten, bedroeg 110 euro.

In Polen zijn voorlopig 692 coronabesmettingen officieel vastgesteld. Gisteren viel als gevolg van de ziekte een achtste dode. De grenzen van het land zijn gesloten voor buitenlanders, scholen blijven er zeker tot Pasen dicht.

Ook Singapore inventief
Singapore gooide TraceTogether in de strijd. Die app kan registreren wie er gedurende minstens dertig minuten binnen de twee meter van een coronapatiënt gestaan heeft. ,,Dat kan handig zijn als besmette personen niet weten wie er lange tijd in hun buurt gestaan heeft”, aldus de ontwikkelaars. De incubatietijd van het virus kan tot twee weken oplopen, daarom blijven de data 21 dagen op de gsm bewaard. Taiwan hield eerder al via een app mensen in quarantaine scherp in de gaten.

Reizigers op de luchthaven van Singapore.
Volledig scherm
Reizigers op de luchthaven van Singapore. © EPA
  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?