Ouderwets lekker klikken: dit zijn de beste mechanische toetsenborden
Beste KoopSinds de opkomst van de personal computer is er een hoop veranderd. Het meeste in positieve zin: we hoeven niet meer in te bellen voor het gebruiken van internet en de machines worden steeds goedkoper. Toch is niet alles beter geworden, zoals bijvoorbeeld toetsenborden. Gelukkig zijn de ouderwetse, lekker klikkende, mechanische toetsenborden van vroeger met een comeback bezig. Gamers zijn er gek van, maar ook voor andere veeltikkers zijn er genoeg goede keuzes. Hardware.info zette de beste mechanische toetsenborden in elke prijsklasse op een rijtje.
Delen per e-mail
Mechanische toetsenborden zijn al langer behoorlijk populair onder gamers. De typmachines zijn niet alleen uitgerust met hippe lichtjes en een stevige behuizing, maar typen ook nog eens erg lekker. Bovendien hebben de mechanische toetsenborden vaak nog handige extra functies, zoals mediatoetsen en extra USB-poorten op het frame. In deze test nemen we toetsenborden onder de loep in drie prijsklasses: budget (tot 105 euro), middensegment (tot 150 euro) en de duurdere toetsenborden (150 euro of meer).
Blits en budget (tot 105 euro)
Cooler Master CK550 RGB
Ook de vijfentwintig euro duurdere Cooler Master CK550 beschikt over de lineaire Gateron Red-schakelaars. De aanslag is op dit toetsenbord opvallend licht, meer dan 20 procent onder de specificatie. Daar moet je van houden, maar de standaardafwijking van zowel de actuatiekracht als afstand tot actuatie is laag: alle toetsen voelen dus wel hetzelfde aan. Cooler Master monteert de toetsen volgens de vigerende trend ‘zwevend’, waarbij de baseplate van geborsteld aluminium meteen de bovenkant van het toetsenbord vormt. Dat ziet er strak uit en maakt het geheel meteen een stuk steviger dan bij HP. Onder de toetsen schijnt rgb-verlichting. Die kun je evenals macro’s niet alleen middels de software, maar ook vanaf het toetsenbord zelf instellen, waarbij de CK550 instellingen net als de duurdere toetsenborden van het merk onthoudt.
Corsair K68
De Corsair K68 is voorzien van (enkel) rode lampjes en MX Red-schakelaars. De euro’s die door het ontbreken van veelkleurige lampjes worden uitgespaard, resulteren elders wel in een uitgebreidere featureset. Zo krijg je bij de Corsair K68 extra kapjes voor je toetsen, extra media-toetsen en een losse polssteun. Door een laag synthetisch rubber rondom de schakelaars vormen kleine ongelukjes met vloeistoffen bij laatstgenoemde geen probleem. Op het gebied van typegemak scoort de K68 gemiddeld.
Mechanische middenklasse (tot 150 euro)
Gigabyte Aorus K9
De Gigabyte Aorus K9 is uitgerust met optische schakelaars. Door de simpelere constructie van de schakelaars heeft Gigabyte zijn toetsenbord waterdicht weten te maken. Het indrukken van de toetsen voelt erg vloeiend en duidelijk minder ‘schraperig’ dan bij andere borden. Bij de K9 kunnen de toetsen wel een beetje wiebelen op het bord, een eigenaardigheid van de schakelaars. De Gigabyte is in vergelijking met andere borden in deze test minder voorzien van tierlantijnen. De behuizing is geheel zwart en extra toetsen zitten er niet op, maar maakt wel een zeer degelijke indruk.
Leopold FC900R PD
De Leopold FC990R PD is gericht op liefhebbers van mechanische toetsenborden die niet noodzakelijk gamen. Extra software, gaming-features en toetsverlichting blijven dus uit. In plaats daarvan belooft de Leopold een fijne type-ervaring, waarvoor Cherry MX Brown-schakelaars worden ingezet. De behuizing van de simpeler uitgevoerde FC990R PD is volledig gemaakt van plastic, maar laat je daardoor niet afschrikken. De bouwkwaliteit is van hoog niveau en de constructie voelt oerdegelijk aan. Bovendien monteert Leopold hoogwaardige toetsen van dik PBT-plastic. De grote toetsen zijn uitstekend gestabiliseerd. Veeltikkers die een nieuw werkpaard zoeken, hoeven niet verder te kijken dan de Leopold FC900R PD.
Royale ramplanken (150 euro of meer)
Corsair K95 RGB Platinum
Voor een bedrag van boven de 150 euro moet alles kloppen, van de featureset tot de uitstraling, de software en uiteraard de testresultaten. Bij veel toetsenborden in deze prijsklasse is dat helaas niet zo, waardoor ze wat ons betreft onvoldoende meerwaarde bieden boven een veel goedkoper exemplaar. Heb je geen gaming features nodig, dan kan je beter in een lager segment winkelen. Zoek je het ultieme toetsenbord voor spellen, dan ben je het best uit met de Corsair K95 RGB Platinum, die op alle genoemde punten kan overtuigen. De K95 biedt typegemak, veel functies en genoeg tierlantijnen, maar is dan ook zeer prijzig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CES 2021: de televisie van de toekomst is buigbaar, doorzichtig en met microled
De CES in Las Vegas is normaliter de plek waar ieder jaar de nieuwste televisies, gadgets en andere apparaten worden aankondigd. Dit jaar speelt de beurs zich volledig online af, maar de hoeveelheid aankondigingen is er niet minder om. Zo ook op het gebied van televisie. -
Remarkable 2 review: hoe voelt en werkt deze ‘papieren’ tablet?
Nog altijd wint de nieuwe digitale wereld in rap tempo terrein op de oude, analoge wereld. Die laatste is weliswaar aan de verliezende hand, maar heeft nog altijd verschillende bastions waarin zij dapper standhoudt. Lezen vanaf papier is één van die dingen, maar daar komt met de reMarkable 2 misschien wel verandering in. -
Dit zijn de beste tech-koopjes voor Moederdag
Een goed cadeau voor Moederdag kan nog best lastig zijn. Wij van AD Tech helpen je natuurlijk graag een handje met het uitzoeken van een mooi geschenk en daarom hebben we de beste tech-koopjes op een rij gezet. -
België zet teller met aantal gegeven vaccinaties online
De Vlaamse regering heeft een website online gezet waarop het aantal coronavaccinaties wordt bijgehouden. Op laatjevaccineren.be geeft de overheid niet alleen voorlichting over vaccinaties, maar kunnen zorginstellingen nu ook het aantal uitgedeelde prikken doorgeven. -
Review Deze uitstekende oled-televisie is de goedkoopste op de markt
Oled-televisies beginnen de laatste jaren steeds betaalbaarder te worden. Dat mag ook wel, want in het verleden was je namelijk al gauw 2000 euro of meer kwijt voor een televisie met een modern oled-scherm. Hardware.info bekeek de allergoedkoopste tv in deze categorie en kwam erachter dat goedkoop zeker niet altijd duurkoop is.
-
Update Grote storing ING opgelost: geld overmaken weer mogelijk
Klanten van ING konden vanmiddag geen geld overmaken via internetbankieren of de Mobiel Bankieren app. De bank had sinds 12.00 uur last van een grote storing. Inmiddels zijn de problemen opgelost. -
PREMIUM
Topman ASML Hoe houd je techreuzen China en de VS bij? ‘Meer ondernemersmentaliteit tonen’
De moeder van alle innovaties is die van ASML. De steeds weer betere chips die de machines van het Veldhovense bedrijf maken, staan aan de basis van de meeste innovaties. Topman Peter Wennink geeft zijn visie. -
Jaarwisseling: datarecord netwerk KPN door thuisblijven en vuurwerkverbod
Nederlanders hebben elkaar nog massaler dan normaal gebeld en geappt tijdens oud en nieuw. KPN meldt een nieuw record op zijn mobiele netwerk, ook Vodafone ziet een enorme stijging.