Op zoek naar surprise-ideeën? Zo maak je iets voor pakjesavond met NFC-tags en QR-codes
Je kunt voor pakjesavond natuurlijk wéér een stoomboot plakken als surprise, maar een beetje techfan kan het ook creatiever aanpakken. Twee ideetjes voor hoe je met technologie een surprise kunt maken.
Idee 1: de speurtocht-surprise met QR-codes
De surprise bestaat uit een kunstig ingepakte QR-code, die de ontvanger moet scannen met een smartphone. De QR-code brengt je naar een pagina die je de locatie van een volgende QR-code vertelt, het liefst in de vorm van een sinterklaasgedicht of raadsel. Daar vind je de volgende aanwijzing, net zo lang tot je bij het uiteindelijke cadeau aankomt. Elke code kan natuurlijk gepaard gaan met zijn eigen gênante gedicht, opdracht of raadsel.
Hoe doen we dat?
In feite is deze surprise niets meer dan een simpele website, waarop iedere opdracht een eigen pagina is. Hoe je het makkelijkst een eigen website maakt, lees je hier.
Zodra je website af is en online staat, kun je voor elke pagina een eigen QR-code maken. Er zijn verschillende gratis programma’s die dit voor je kunnen doen, maar CyberChef is een goede optie.
Print de QR-codes als stickers en plak ze op de juiste locaties. Test altijd even of je de goede QR-code hebt, anders loopt je surprise in het honderd.
Idee 2: De elektrische waarzegger
Ken jij iemand die altijd al een waarzegger heeft willen zijn? Met deze surprise geef je hen tijdelijk ‘paranormale’ gaven, waarmee ze moeten ontdekken waar hun cadeau gebleven is. Dat doen we met de hulp van een aantal NFC-tags, een handvol gedichten en een smartphone die NFC (Near Field Communication, vergelijkbaar met bluetooth maar met minder groot bereik) ondersteunt.
Het cadeau is in bezit van één van de gasten, en de enige manier om het te vinden is hun gedachten lezen. De gasten komen één voor één naar de waarzegger en geven diegene een object, bijvoorbeeld hun drinkglas. De waarzegger kan vervolgens iets gênants onthullen, het liefst in de vorm van een gedicht - net zolang totdat de ‘dief’ gevonden is.
Hoe doen we dat?
Omdat je vrienden en familie waarschijnlijk niet echt helderziend zijn, zul je ze een handje moeten helpen met NFC-tags. Dat zijn stickers waar je een kleine hoeveelheid data op kwijt kunt die zijn uit te lezen met de meeste moderne smartphones.
Bedenk een aantal grappige feiten over je gasten. Verwerk die feiten in een kort en grappig gedicht en sla die op als een .txt -bestand. Als het goed is, heb je één bestand per gast. Vervolgens gebruik je jouw smartphone om elk gedicht naar een NFC-tag te schrijven. Hiervoor kun je een gratis app zoals NFC Tools voor iPhone of Android gebruiken.
Bevestig vervolgens de tags op de spullen van je gasten – de onderkant van een glas of beker is een goede, makkelijk beschikbare plek.
Het enige wat de waarzegger nu hoeft te doen, is deze objecten bij een smartphone houden en ze krijgen het gedicht in kwestie te zien.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe profielfoto nodig? Deze slimme app maakt er in een handomdraai tweehonderd voor je
Je hebt op sociale media al een tijdje dezelfde profielplaat en wilt een nieuwe. Zelf maken? Welnee, vraag een app met kunstmatige intelligentie even om er tweehonderd voor je te maken. Binnen een halfuur zijn ze klaar. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Review
De nieuwste Macs zijn niet zo revolutionair als in 2020
De nieuwste Mac Mini en MacBook Pro zijn eigenlijk maar saai: qua ontwerp en functies zijn ze goed als identiek aan hun voorgangers, met aan de binnenkant vooral krachtigere hardware. Toch zijn het de beste die je nu in hun klasse kunt halen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Datacentrum, schoonmakers, wc-papier: Elon Musk bezuinigt flink bij Twitter
Twitter-baas Elon Musk heeft zijn socialmediabedrijf volledig uitgekleed na de miljardenovername. Hij voerde onder andere zerobased budgeting in waarbij medewerkers álle uitgaven moeten onderbouwen, meldt The New York Times.
-
Veel te besteden? Dit zijn de beste dure smartphones van het moment
Wie veel te besteden heeft kan een beest van een smartphone in huis halen. Maar wat is de beste high-end telefoon die je nu kunt halen? We zetten de toppers op een rij. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
‘Apple introduceert de USB-C-poort bij de iPhone 15 deze herfst’: dit verandert er op techvlak in 2023
Ook technologieland ontsnapt in 2023 niet aan verschillende nieuwe regels en wetten. Expert Joris Jansen van technologiesite Tweakers laat zijn licht schijnen op de voornaamste nieuwe regelgeving in Europa.