Op zoek naar een goede budgetlaptop? Dit is onze aanrader
Beste koopElke paar maanden kijkt deze krant samen met techsite Tweakers naar de beste laptops van het moment. Vooral in tijden waarin we met z’n allen massaal thuiswerken is een laptop met optimale prijs-kwaliteitsverhouding en de juiste specificaties belangrijk.
Delen per e-mail
Voor 500 euro vinden we dat je een goede laptop moet kunnen krijgen. We hebben daarbij wel wat eisen: we willen een goed scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Verder zijn we op zoek naar een instapprocessor, zoals een Core i3 of Ryzen 3, maar we nemen geen genoegen met tragere chips, zoals die van de Intel Atom-reeks afgeleide processors, of AMD-producten uit de A-serie.
Dat eisenlijstje biedt ons normaal gesproken aardig wat opties, maar dat is op het moment van schrijven niet meer het geval. Veel laptops met de gewenste specificaties zijn uitverkocht of flink in prijs gestegen. Laptops die we eerder noemden, kosten inmiddels meer dan 500 euro. Kortom, het is nu geen goed moment om een goedkopere laptop te kopen, op een enkel model na misschien.
Medion E15301
De laptop die we uiteindelijk hebben geselecteerd heeft weliswaar een wat verouderde processor, maar die cpu biedt toch meer kracht dan de dualcore-processors die je meestal in deze prijscategorie tegenkomt. Daarnaast is de laptop voorzien van 8gb geheugen en een ssd van 512gb. Dat is ruim bemeten voor deze prijscategorie.
Als je puur naar de specificaties kijkt, is de Medion E15301 dus een goede koop voor zijn geld, maar niet alleen de specs blijken goed te zijn. Vaak zie je dat bij laptops met goede specificaties op andere punten wordt bezuinigd, maar dat is hier niet het geval. Toen we de laptop voor het eerst vasthielden, bleek namelijk dat de behuizing best stevig aanvoelt. De achterkant van het beeldscherm is van metaal gemaakt, terwijl de rest van de behuizing uit plastic is vervaardigd en behoorlijk solide aanvoelt. Voor een laptop van 500 euro stelt dit zeker niet teleur.
Het minst zijn we te spreken over het toetsenbord en de touchpad van deze laptop. De toetsen zijn voorzien van een klein kuiltje, wat prettig is tijdens blind typen, maar ze hebben weinig travel. Bovendien wordt een toetsaanslag niet netjes gedempt, waardoor de aanslag wat ‘hard’ aanvoelt. Ook de touchpad vinden we niet bijzonder lekker werken. Op zich gaat het om een precision touchpad met een plastic oppervlak, zoals we gewend zijn bij deze prijsklasse. Gek genoeg heeft Medion er echter voor gekozen om de linker- en rechtermuistoets afzonderlijk onder de touchpad te plaatsen.
Hoe zit het dan met de rest van de laptop? Je zou misschien verwachten dat er bezuinigd is op het scherm of de accu, maar ze blijken, voor een laptop van 500 euro, helemaal niet slecht te zijn. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte afwerking. Het paneel scoort voor dagelijks gebruik prima in onze tests. Alleen voor kleurkritisch werk kunnen wij deze laptop niet aanraden.
Ook de accuduur is niet slecht voor een laptop van deze prijs, hoewel we op dit vlak betere resultaten hebben gezien bij eerdere budgetlaptops. Doe je het rustig aan, dan kun je een accuduur van zeven uur halen tijdens browsen.
Conclusie
Met de stijgende laptopprijzen was het even zoeken naar een goede laptop binnen dit budget. Met de E15301 overstijgt Medion onze verwachtingen, want de quadcore-processor is weliswaar wat verouderd, maar hij is sneller dan de meeste dualcores in deze prijscategorie. Bovendien is er 8gb geheugen en 512gb opslag aanwezig.
De accuduur is met een uur of zeven niet gek, maar we hebben weleens beter gezien. Handig is dat je de ssd zelf kunt vervangen via het luikje onderin de laptop, waardoor je niet de hele bodemplaat eraf hoeft te schroeven. De grootste minpunten van deze laptop zijn het niet al te prettig tikkende toetsenbord en de touchpad waarop je wel heel hard moet drukken voor een muisklik. Je moet typecomfort echter wel heel hoog op je wensenlijstje hebben staan om voor dit geld de Medion niet serieus te overwegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
De vijf beste smartphones voor senioren
De tijd waarin je met een telefoon enkel kon bellen is voorbij, maar sommigen hebben al die technologische snufjes niet nodig. Onze techredacteur ging op zoek naar vijf gebruiksvriendelijke smartphones. -
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
OnePlus 9 (Pro) review: Wat merk je van de Hasselblad-camera's in deze smartphones?
Met de OnePlus 9 en 9 Pro heeft het Chinese telefoonmerk zijn belangrijkste telefoons van het jaar uitgebracht. Toestellen die het vooral van de nieuwe camera’s moeten hebben. -
‘1,4 miljoen Nederlandse huishoudens hebben slimme verlichting’
Zo’n 17 procent van de Nederlandse huishoudens heeft slimme lampen. Dat blijkt uit een rapport marktonderzoeker Multiscope.
-
Review
De nieuwe S21-smartphones van Samsung nader bekeken: goedkoper en nog altijd goed
Je spaarpot was er misschien nog helemaal niet klaar voor, maar de S21-serie komt dit jaar opeens twee maanden eerder uit. De experts van Tweakers namen de S21 en de S21 Ultra onder de loep. -
Update
‘Gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers Facebook opnieuw gelekt’
Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers zijn vandaag opnieuw online gelekt op een hackersforum. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Het gaat om telefoonnummers, volledige namen, locatiegegevens, emailadressen en andere persoonsinformatie die al in 2019 werden buitgemaakt. Die data kunnen misbruikt worden om fraude mee te plegen, waarschuwen experts. -
Petitie: Voer vak 'digitale geletterdheid' in op school
Twee miljoen kinderen zijn niet voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een hoofdrol speelt, staat in een petitie die vandaag verschijnt. De nieuwe minister van Onderwijs moet daarom straks het vak ‘digitale geletterdheid’ invoeren op alle scholen.