Volledig scherm
© ANP XTRA

Ook Microsoft luistert mee met Skype-gesprekken

Microsoft laat onderaannemers luisteren naar bepaalde gesprekken die gevoerd worden via de vertaalfunctie in zijn app Skype of via de spraakassistent Cortana. Dat meldt internetmagazine Vice, dat zegt over interne documenten, screenshots en audio-opnames te beschikken. 

Eerder kwamen Google, Apple en Amazon al in opspraak omdat ze medewerkers laten luisteren naar opnames van hun spraakassistenten. Ze doen dat naar eigen zeggen om fouten uit het systeem te halen. De medewerkers krijgen geen persoonsgegevens bij wat ze horen, maar sommige opnames geven toch privégegevens weg. Vice kreeg nu ook geluid van Skype te horen waarin mensen intieme gesprekken hebben over persoonlijke problemen.

Skype lanceerde in 2015 een dienst waarmee gebruikers bijna realtime vertalingen krijgen tijdens video- en telefoongesprekken. Daarbij zet Microsoft artificiële intelligentie in, maar nu blijkt dat er ook mensen aan te pas komen om het systeem te verbeteren. Op zijn website zegt Skype wel dat het de conversaties analyseert, maar het zegt er niet bij dat mensen luisteren naar de gesprekken. Ook in de privacy policy van Microsoft wordt dat niet verduidelijkt, zegt Vice.

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het bedrijf toestemming vraagt aan klanten alvorens stemgegevens te verzamelen en te gebruiken. Nog volgens het bedrijf zijn de geanonimiseerde audiogegevens alleen beschikbaar voor onderaannemers via een veilig onlineportaal. Volgens een klokkenluider kunnen de medewerkers hun luisterwerk via telewerk van thuis uit doen. 

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.