Volledig scherm
Ondanks de presentatie is het uiterlijk van de nieuwe Playstation nog onbekend. © EPA

Nauwelijks meer laadtijden: ‘Playstation 5 is tien keer sneller dan PS4 Pro'

Sony heeft de razendsnelle prestaties van de nieuwe PlayStation in de verf gezet op een bijeenkomst in Tokyo. De PlayStation 5 is in vergelijking met de PlayStation 4 Pro bijna tien keer sneller, zo blijkt uit de demonstratie.

Volgens Sony moet de volgende PlayStation uitblinken in een “immersieve” en “naadloze” speelervaring, onder andere dankzij verbeterde prestaties en een opgeknapte clouddienst. Dat gaf het Japanse bedrijf mee op een ‘corporate strategy meeting’, waarop ook de pers werd uitgenodigd. De pers kon niet zelf aan de slag met de console, dus een korreltje zout lijkt op z’n plaats. Toch kunnen de razendsnelle laadtijden weleens de werkelijkheid zijn. Sony heeft namelijk aangegeven een solid state drive (ssd) in te bouwen in de console.

Zo’n ssd is vele keren sneller dan een traditionele hard disk. Dat merk je ook tijdens het gamen, blijkt uit een demonstratie op het podium. Wall Street Journal-journalist Takashi Mochizuki, die aanwezig was tijdens de conferentie, deelde een filmpje van het gebeuren op Twitter.

Tien keer sneller

Tijdens de demo neemt de PlayStation 5 het op tegen de PlayStation 4 Pro, momenteel de duurste en krachtigste variant van de spelcomputer. En wat blijkt? De nieuwe console laadt bijna tien keer sneller. Waar de Playstation 4 Pro nog 8,1 seconden laadtijd nodig heeft, speelt de PlayStation 5 het in amper 0,83 seconde klaar. 

Veel andere details maakte Sony nog niet bekend. Het is niet duidelijk of er al een richtprijs is voor de PS5, noch wanneer de console op de markt komt. Volgens de Wall Street Journal zal dat in ieder geval niet meer voor dit jaar zijn. 

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.
  2. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

    Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

    Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.