Volledig scherm
© REUTERS

Miljardenboete dreigt voor Apple om ‘machtsmisbruik’ met App Store

Apple hangt mogelijk een miljardenboete boven het hoofd vanwege vermeend machtsmisbruik. Concurrenten als Spotify en Deezer zouden benadeeld worden door regels van de App Store. Na een officiële klacht van Spotify gaat de Europese Commissie een formeel onderzoek instellen, schrijft de Britse krant Financial Times.

Apple biedt bedrijven in de App Store de mogelijkheid om applicaties of abonnementen tegen betaling aan te bieden. De bedrijven dragen dan een gedeelte van het aankoopbedrag af aan Apple. In het begin ontvangt Apple 30 procent, een percentage dat zakt naarmate apps langer beschikbaar zijn.

Spotify moet dit bedrag ook afdragen voor alle abonnementen die vanuit de iOS-app worden afgesloten. Het bedrijf vroeg daarom ook enige tijd een hoger abonnementsbedrag op Apple-apparaten.

Spotify meent dat de 15 tot 30 procent van de prijs die het bedrijf moet afdragen voor zulke abonnementen oneerlijk is. Temeer omdat het bedrijf in de app niet mag melden dat mensen ook via de eigen website abonnementen kunnen afsluiten. Daarnaast hoeven apps die losse producten aanbieden, zoals bijvoorbeeld Uber, geen percentage aan Apple te betalen.

Mogelijke miljardenboete

De Europese Commissie had eerder dit jaar al een voorlopig onderzoek ingesteld. Onder meer Deezer, een branchegenoot van Spotify en Apple Music, en de Europese consumentengroep BEUC hadden dezelfde bezwaren als Spotify.

Apple, dat met Apple Music een concurrent van Spotify in huis heeft, liet eerder al weten het Zweedse bedrijf niet anders te behandelen dan andere appmakers. Het bedrijf noemde de bezwaren toen ‘misleidende retoriek’.

Binnenkort komt er echter toch een formeel onderzoek, vertelden een aantal anonieme bronnen aan de Financial Times. Een eventuele boete kan in theorie oplopen tot tien procent van de jaaromzet, waarbij het dus zou gaan om miljarden euro’s. Naar verwachting duurt het enkele jaren voor een dergelijk onderzoek wordt afgerond.