Met deze zes trucs gebruik je Facebook slimmer
Facebook, het alom bekende social media platform van Meta, wordt ondanks aanhoudende kritiek nog altijd door bijna 3 miljard mensen gebruikt. Deze functies zijn verdraaid handig om te kennen.
1. Advertenties
Je kunt er gek van worden, die opduikende advertenties op Facebook, maar soms kunnen ze daadwerkelijk handig zijn omdat je daadwerkelijk naar een product of dienst op zoek bent. Andere keren krijg je advertenties te zien waar je helemaal niet geïnteresseerd in bent. Via de instelling Advertentievoorkeuren kun je makkelijk bepalen wat voor reclames je wil tegenkomen op Facebook.
Ga naar Instellingen, vervolgens naar ‘Advertenties’ en dan naar ‘Advertentie-onderwerpen’. Bij deze instellingen kun je al je interesses zien waarover je advertenties krijgt. Je kunt ze verwijderen, maar je kunt ook interesses toevoegen. Als je op ‘Adverteerders’ klikt, kun je zien welke bedrijven advertenties plaatsen op jouw Facebook-pagina. Hier kun kies je ervoor om geen advertenties meer te zien van deze bedrijven.
2. Berichtenverzoeken
Veel mensen weten niet dat ze hem hebben; een overvolle inbox met Berichtverzoeken. Dit is de map waar Facebook alle berichten naartoe stuurt van mensen waar je nog geen vrienden mee bent. Deze map kan gevuld zijn met bots, met vage bedrijven die iets van je willen, met zogenaamde loterijen of cryptoscams óf van daadwerkelijke bestaande kennissen van vlees en bloed bij wie je vroeger op school hebt gezeten.
Door op het Messenger-pictogram bovenaan je Facebook-startscherm te klikken, kun je alle verzoeken zien. Je vervolgens het merendeel deleten en de paar daadwerkelijk leuke verzoeken inwilligen. Je kunt ook in Spam kijken, daar bevinden zich verzoeken die Facebook al direct verdacht vond.
3. Dubieuze inlogs
Dit zal (hopelijk) niet vaak voorkomen, maar het kan zijn dat iemand op jouw Facebook-account inlogt zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven. Gelukkig kun je precies zien wie er allemaal actief is op jouw account. Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Beveiliging en aanmelding’. Hier kun je zien welke apparaten er ingelogd staan in jouw account.
Je kan daar ook apparaten die je niet kent uitloggen. Sowieso handig als dit onverhoopt gebeurt: je wachtwoord aanpassen en een tweestapsverificatie instellen. Je kunt ook waarschuwingen ontvangen van niet-herkende aanmeldingen. Dit zet je aan in ditzelfde menu, hiervoor moet je even naar beneden scrollen.
4. Geen posts meer zien, wel vrienden blijven
In theorie zijn al je Facebook-vrienden daadwerkelijk mensen die je leuk en aardig vindt, maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo. Iedereen heeft wel eens plichtmatig een vriendschapsverzoek ingewilligd om vervolgens getrakteerd te worden op posts waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.
De makkelijkste uitweg is om deze mensen niet te ontvrienden maar om ze te ontvolgen. Hun berichten verschijnen dan niet meer in je Nieuwsfeed, maar je blijven wel vrienden op Facebook. Ga naar Instellingen & privacy, dan naar Voorkeuren voor nieuwsoverzicht, en dan klik je op Niet meer volgen. De mensen die je niet meer volgt, zullen daarvan niet op de hoogte worden gebracht.
5. Alles wat je ooit hebt geplaatst op Facebook downloaden
Misschien wil je stoppen met Facebook en je account verwijderen, maar wel alles wat je ooit hebt gepost downloaden. Misschien wil je sowieso een persoonlijke kopie hebben van alles wat je ooit op Facebook met de wereld hebt gedeeld. Hoe dan ook, je kunt dit in zijn geheel bemachtigen.
Selecteer ‘Instellingen en privacy’ en klik op ‘Instellingen’. Klik vervolgens in de linkerkolom op ‘Je Facebook-gegevens’. Klik naast ‘Je gegevens downloaden’ op ‘Bekijken’. Hier vind je alles wat je moet doen. Het kan – afhankelijk van hoe fanatiek en hoelang je op Facebook zit - even duren voordat je jouw complete archief binnen hebt.
6. Wat te doen bij overlijden?
Uiteindelijk zullen we allemaal een keer het loodje leggen. Ook hier heeft Facebook over nagedacht. Zo kun je een contactpersoon voor een zogenaamde ‘herdenkingsstatus’ benoemen die je account beheert nadat je bent overleden. Deze kan een aangepast bericht voor je profiel schrijven, reageren op nieuwe Friend-verzoeken die binnenkomen nadat je bent overleden en je profiel en omslagfoto bijwerken.
Selecteer ‘Instellingen en privacy’ en klik op ‘Instellingen’, klik op ‘Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus’. Selecteer de naam van een vriend in ‘Kies een vriend’ en druk op de bevestigingsknop. Facebook laat je vriend ook weten dat je dit hebt ingesteld, al is het verstandig dit vooraf even persoonlijk te bespreken.
Je kunt er ook voor kiezen om je account te laten verwijderen nadat je bent overleden. Facebook zal dan jaarlijks een herinnering sturen om jouw status te controleren, tenzij je die optie uitschakelt. Als je een contactpersoon bent voor iemand die is overleden, kun je een aanvraagformulier gebruiken om bij Facebook een verzoek in te dienen of je zijn of haar account wilt laten gedenken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nieuwe Monica Geuze is een negenduizend jaar oude haai uit Atlantis
Naast beroemdheden als Monica Geuze en PewDiePie zijn inmiddels een pratende kat, een meisje in haaienkostuum en een Japanse draak ook wereldberoemde YouTubers geworden. Het zijn virtuele streamers - online idolen die helemaal niet echt bestaan. -
De Samsung Galaxy Book2 Pro neem je makkelijk mee, maar verwacht geen wonderen
Het is lang geleden dat Samsung een serieuze speler op het gebied van laptops was, maar met de Galaxy Book2 Pro hoopt de Koreaanse techgigant daar verandering in te brengen. Dit is een high-end laptop met optioneel touchscreen en een van de lichtste modellen op de markt. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Zo verwijder je definitief je Facebook-account (zonder iets kwijt te raken)
Techreus Facebook wordt steeds groter. En naarmate er meer ophef over het bedrijf voorbijkomt, wil niet iedereen nog een account op het sociale netwerk. Hoe verwijder je alles voorgoed? We helpen je op weg. -
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou?
-
Op het vmbo is eindexamen op je computer doen heel normaal, maar bij havo en vwo niet
Grote gymzalen vol met leerlingen die geconcentreerd over hun bureau gebogen zitten. De eindexamens komen eraan, en dus ook de bekende plaatjes. Toch maken heel veel leerlingen hun examen níet in de gymzaal, maar achter de computer. Hoe staat het eigenlijk met het digitale eindexamen in Nederland? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.