Maatregelen tegen ‘accountdelers’ op Netflix nabij: tot 22 euro per maand voor een abonnement
Streamingdienst Netflix lijkt van plan om strengere maatregelen te nemen tegen zogeheten ‘accountdelers’. Laat jij een familielid of goede vriend via jouw account kijken, dan betaal je daar binnenkort mogelijk meer voor.
Het bedrijf experimenteert al een maand met deze functie in drie Latijns-Amerikaanse landen. Daar betaal je bovenop je abonnementsprijs een paar euro extra als iemand buiten je huishouden wil meekijken.
Netflix hield in het midden of de betaaloptie na de testperiode ook wereldwijd zal worden gehanteerd, maar de meest recente kwartaalcijfers van de streamingreus wijzen er wel op. Voor het eerst sinds 2011 raakte het bedrijf abonnees kwijt, wat deels wordt geweten aan de grote hoeveelheid accountdelers.
‘Naast onze 222 miljoen betaalde abonnees schatten we dat accounts met meer dan 100 miljoen extra huishoudens worden gedeeld’, staat in een brief die Netflix met investeerders deelde. ‘Dat gebeurt nog ongeveer even vaak als afgelopen jaren, maar als je het combineert met andere markteffecten blijkt dat het moeilijker is geworden om te groeien.’
In 2016 nog coulant
Het is voor het eerst dat het bedrijf zo kritisch is over de gevolgen van accountdeling. Directeur en medeoprichter Reed Hastings was in 2016 veel coulanter: ,,Wat betreft wachtwoorddeling, we hebben geen plannen om hier wat aan te doen”, zei hij toen. ,,We moeten ermee leren leven, want er wordt op heel veel manieren ook legitiem met elkaar gedeeld, bijvoorbeeld met je partner of kinderen.”
Hastings zei toen dat ‘Netflix het op het moment ook prima doet’, waardoor hij niet snel geneigd was maatregelen te treffen. Dat lijkt nu echter in het geding te komen: de streamingdienst ziet zijn abonnees dalen, en denkt dat accountdeling daar een belangrijke rol in speelt.
Tot 22 euro per maand voor Netflix
Kijken we naar de experimenten in Chili, Peru en Costa Rica, dan is vrij duidelijk hoe Netflix de accountdelers kan belasten. Wie een account wil delen, zou een Standaard of Premium-abonnement moeten hebben. Dat zijn de abonnementen waarmee je gelijktijdig op twee of vier apparaten tegelijkertijd kunt kijken, officieel alleen binnen je eigen gezin.
Vervolgens kun je op een speciale pagina een sub-account maken, waarmee je iemand buiten je huishouden kunt laten meekijken. Dat kost een beetje extra: in Costa Rica wordt 2,99 dollar per maand gerekend.
Een abonnement in dat land kost tussen de 9 en 16 dollar, ongeveer hetzelfde als wat we in Nederland met euro’s betalen. Het betekent vermoedelijk dat een sub-account in Nederland ook voor rond de 3 euro zal worden aangeboden.
Het zou kort gezegd betekenen dat je het volgende voor Netflix gaat betalen:
Netflix Standaard, voor jou en één extra persoon: 14,99 euro per maand (nu is dat 11,99)
Netflix Premium, voor jou en één extra persoon: 18,99 euro per maand (nu is dat 15,99)
Bij de test in Latijns-Amerika mag je maximaal twee extra personen toevoegen. Daardoor lopen de prijzen op tot maximaal 17,99 en 21,99 euro per maand.
Eerst zien, dan geloven
Het is overigens nog afwachten of Netflix ook écht op korte termijn zal optreden. Het bedrijf dreigt er nu mee, maar we zagen muziekbedrijf Spotify drie jaar geleden hetzelfde doen. Zij wilden bewijs zien dat iedereen binnen een familie-abonnement ook echt onder hetzelfde dak woont, en zou mensen verwijderen als dat niet werd geleverd.
In de praktijk worden accounts bij Spotify vaak nog vrij gedeeld. Hetzelfde zien we wellicht ook bij Netflix, als uit gegevens niet heel duidelijk blijkt dat jij en je accountdelers niet op hetzelfde adres wonen. Het is afwachten hoe streng Netflix wil optreden.
Bekijk hier al onze video’s over de laatste films en series:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
‘Cordcutten’ in Nederland: zo kijk je zonder tv-abonnement toch televisie
Hoewel steeds meer mensen ervoor kiezen om zonder televisie-abonnement te leven, blijft het aantal ‘cordcutters’ in Nederland laag. Terwijl het niet moeilijk is om zonder tv-abonnement toch televisie te kijken. -
TikTok op de vingers getikt: toezichthouders dwingen tot beter onderscheid reclames
TikTok moet van Europese toezichthouders, waaronder de Nederlandse ACM, voortaan heel duidelijk maken wat nu precies reclame is en wat niet. Het videoplatform, waarop vooral jongeren filmpjes delen, is op de vingers getikt omdat dit onderscheid niet helder was. -
Streamingoorlog in volle gang: Netflix raakt voor eerst sinds 2011 abonnees kwijt
Streamingvideodienst Netflix had aan het einde van het eerste kwartaal 200.000 betalende gebruikers minder dan drie maanden eerder. Voor het Amerikaanse bedrijf betekent dat de eerste neergang in abonnees sinds 2011. Bovendien rekent het bedrijf erop in het lopende kwartaal nog eens twee miljoen betalende klanten te verliezen. -
Netflix ziet abonnees vertrekken en gaat onderuit op de beurs: wat is er aan de hand?
Netflix was lang de nummer één streamingdienst ter wereld, maar de stevige concurrentie van platforms als Disney+ en HBO Max begint zijn tol te eisen. Voor het eerst sinds 2011 kampt de film- en seriegigant met een neergang in abonnees en vandaag verdampte bijna 46 miljard euro aan beurswaarde op Wall Street. Wat is er aan de hand?
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Bijna de helft van de klanten is ontevreden over F1-aanbieder Viaplay
Viaplay staat er niet goed op bij Nederlandse gebruikers. Dat concludeert marktonderzoeker Telecompaper. Bijna de helft van de klanten geeft de streamingdienst een 6 of minder als beoordeling. Een flink aantal gebruikers is van plan het abonnement komend jaar op te zeggen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.