Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Limburgse scholen getroffen door gijzelsoftware

Middelbare scholen van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn deze week getroffen door gijzelsoftware. De schade bleef beperkt, er is geen losgeld geëist.

De aanval met ransomware is snel ontdekt en daardoor bleef de schade beperkt. Er zijn nauwelijks gegevens kwijt en er is ook geen losgeld geëist, zegt de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). De lessen gaan gewoon door, maar de docenten en leerlingen kunnen in elk geval donderdag heel de dag geen computers gebruiken.

LVO heeft 21 scholen, verspreid over 31 locaties. Het hele systeem wordt doorgelicht en opgeschoond. Het is nog niet bekend om welke ransomware het gaat.

Het incident doet sterk denken aan de hack bij de Universiteit Maastricht. Ook daar werden computersystemen gegijzeld. Uiteindelijk betaalde de universiteit een bedrag van 30 bitcoin als losgeld, omgerekend zo’n 200.000 euro.

  1. Amerikaanse gerecht stelt vragen bij privacybeleid van Zoom

    Amerikaan­se gerecht stelt vragen bij privacybe­leid van Zoom

    De openbaar aanklager in New York heeft het videoconferencing-bedrijf Zoom om meer uitleg gevraagd over zijn privacybeleid. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus werken een pak meer mensen voltijds van thuis en boomt het gebruik van Zoom. De app kreeg er in één klap miljoenen klanten bij, maar de Amerikaanse justitie vreest dat de onderneming niet genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om de gegevens van zijn gebruikers te beschermen.