Je auto kan het scherm van je smartphone tonen: zo doe je dat
Het is erg handig om de belangrijkste apps van je smartphone op het navigatiescherm in je auto tot je beschikking te hebben. Dat kan met Android Auto en CarPlay. Met onderstaande tips gebruik je ze op een veilige en prettige manier.
Android Auto en CarPlay zijn voor menig automobilist onmisbaar. De meeste moderne auto’s van de afgelopen jaren ondersteunen beide toepassingen feilloos. CarPlay is standaard aanwezig op een iPhone 5 of nieuwer omdat die in iOS zit geïntegreerd. Android Auto is een gratis app die je in de Google Play-store vindt. Draait je telefoon Android 10 of Android 11 dan is de app standaard aanwezig.
Beide programma’s spiegelen de apps van je smartphone op het (aanraak)scherm van je auto en creëren als het ware een tweede scherm. Dat werkt niet bij alle apps - er zijn strenge regels om te voorkomen dat je bijvoorbeeld gaat zitten Netflixen - maar apps voor bijvoorbeeld navigatie en muziek ondersteunen het wel.
Voorbereiding
Het hele idee van Android Auto en CarPlay is dat het de rijervaring fijner maar vooral ook veiliger maakt. Zorg dus dat je van tevoren je favoriete apps in de goede volgorde hebt gezet, zodat je die snel kunt opzoeken. Scrollen door de menu’s om zo bij dat ene favoriete Spotify-lijstje te komen, terwijl je aan het rijden bent is nadrukkelijk níét de bedoeling.
In de Android Auto-app op je telefoon ga je naar ‘Instellingen’ om de ‘Launcher’ aan te passen. Van daaruit controleer je welke apps je laat verschijnen op het touchscreen in de auto. Sleep een app omhoog of omlaag op je telefoon om de volgorde te wijzigen.
Op de iPhone ga je naar ‘Instellingen’, dan naar ‘Algemeen’ en kies je ‘CarPlay’. Je selecteert de auto waarvoor je CarPlay gebruikt en tikt op ‘Pas aan’ om apps toe te voegen, te verwijderen of de volgorde aan te passen. Met het rode minnetje verwijder je een app, het groene plusje voegt er een toe. Hou je vinger ingedrukt op de drie streepjes aan de rechterkant en sleep de app naar de gewenste plek om de volgorde van weergave aan te passen.
Stoor me niet tijdens het rijden
Erg tricky tijdens het autorijden: appjes of berichtjes die op je scherm verschijnen. Om weergave van meldingen aan te passen ga je bij een iPhone naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Berichtgeving’. Vervolgens selecteer je de app waarvan je de notificatie wel of niet wil tonen en zet je de schakelaar bij ‘Toon in CarPlay’ aan of uit.
Bij Android Auto werkt het vergelijkbaar. Als je een gesprek wilt dempen in een van de Instant messaging-apps die Android Auto ondersteunt, tik je op een melding wanneer hij verschijnt en kies je om het gesprek te dempen op het volgende scherm. De berichten worden nog steeds op je telefoon afgeleverd, maar er worden geen meldingen meer weergegeven.
Je kunt ook de automatisch niet storen-functie inschakelen op het moment dat je gaat autorijden. Via het scherm in de auto ga je naar ‘Instellingen’, navigeer je naar ‘Toegang tot telefoonscherm’, en vervolgens naar de instellingen van je auto en dan naar ‘Gedrag’. Via je smartphone doe je dit via de optie ‘Geluid en vibratie’ bij ‘Instellingen’.
Praten mag
Met respectievelijk Google Assistant en Siri kun je het autorijden een stuk makkelijker maken. Zo kun je Google Assistant bijvoorbeeld vragen je naar het dichtstbijzijnde tankstation te brengen, een goede vriend te bellen of je eraan te herinneren wat er op je agenda staat. Sowieso is het goed je Agenda-functies serieus te nemen. Zet een evenement in je agenda met het volledige adres, en Google kan er direct naartoe navigeren vanuit je agenda.
Hé Siri werkt vergelijkbaar met een iPhone. Handig zijn hierbij Siri Shortcuts. Zo stuur je bijvoorbeeld je verwachte aankomsttijd naar het thuisfront. Alle opdrachten via Siri Shortcuts die geen specifieke app vereisen, kun je ook gewoon via CarPlay gebruiken.
Licht, donker, wallpaper
Leuk weetje: elke nieuwe versie van iOS voegt meer achtergrondafbeeldingen toe om je CarPlay-achtergrond aan te passen. Om je achtergrond aan te passen, open je de ‘Instellingen’ in CarPlay en selecteer je Wallpaper om uit verschillende afbeeldingen te kiezen.
Je kunt daarnaast kiezen uit een lichte of donkere modus. De lichte variant kan handig zijn als de zon laag staat en irritant op je display schijnt. Via de Instellingen-app op CarPlay kies je via ‘Weergave’ voor ‘Automatisch’ of ‘Altijd donker’. Klik nu op ‘Automatisch’, dan wisselt de achtergrond pas ná zonsondergang naar de donkere variant en krijg je dus toegang tot de lichte modus.
Voor Android moet je dit van tevoren op je smartphone inschakelen. Open de app ‘Instellingen’, ga naar ‘Toegankelijkheid’, naar ‘Scherm’ en schakel ‘Donker thema’ in.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze Nederlander dacht dat Wordfeud beter kon, dus bouwde hij zelf maar een game
Ronald van den Berg (42) speelde jarenlang Wordfeud maar stoorde zich aan het gebrek aan verbeteringen en updates van de wereldberoemde Scrabble-app. Dus ontwierp hij een eigen, betere én opvallend uitgebreide variant: Wurdian. -
Razendsnel blind typen op je toetsenbord: zo leer je het
Als je blind leert typen, gaat alles wat je op de computer doet een stuk sneller. Dat geldt voor kinderen, al is deze vaardigheid op elke leeftijd nog te leren. -
Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Zo wordt 'ruimtelijke audio’ voor je luxe soundbar of koptelefoon gemaakt
Niet alleen films dringen tegenwoordig van alle kanten onze oren binnen, ook muzikanten laten zich in 360 graden beluisteren. Wat moet je doen om Billy Eilish of Bach in de overtreffende trap van stereo te ervaren? -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt.