Is een snellader gevaarlijk voor je telefoon?
De meeste telefoons van tegenwoordig kunnen snelladen. Zoals de naam doet vermoeden zit de batterij van je toestel hierdoor sneller vol dan normaal. Heel handig natuurlijk, maar is het niet slecht voor je telefoon?
Binnen dertig, twintig of zelfs tien minuten genoeg stroom om je telefoon een volle dag te kunnen gebruiken: dat is in een notendop hét grote voordeel van snelladen. Je hebt alleen een geschikte smartphone en oplader nodig om de techniek te kunnen gebruiken.
Ieder voordeel heeft zijn nadeel, wordt weleens gezegd. Sommige mensen denken daarom dat snelladen slecht is voor hun telefoon. Dat is niet zo. Het kan je toestel helemaal geen kwaad doen. Waarom? Dat komt door de weloverwogen opbouw van het proces.
Zo werkt snelladen
Het snelladen van een smartphone gaat in twee stappen. De lader komt als een speer uit de startblokken: tijdens de opstartfase neemt je telefoon in korte tijd heel veel stroom op. Binnen tien tot dertig minuten zit je batterij daarom al voor 50 tot 70 procent vol. De precieze snelheid is afhankelijk van je telefoonmodel en welke oplader je gebruikt.
Na de rappe opstartfase schakelt de snellader het tempo terug. Je accu heeft zo even tijd om bij te komen, want de overgebleven batterijprocenten stromen veel langzamer binnen. Dit is een bewuste keuze van telefoonmakers en fabrikanten. Bij (snel) opladen komt immers veel energie (en dus hitte) vrij en telefoonaccu’s kunnen erg slecht tegen temperatuurschommelingen. Bovendien kan warmte in en rondom de batterij gevaarlijke situaties opleveren. Logisch dus dat de afrondende fase gas terugneemt.
Zoek je een smartphone met een betere batterij? BestGetest test regelmatig alle smartphones en zet de besten op een rij.
Snelladen is qua proces vergelijkbaar met het natmaken van een spons. Wanneer je een droge spons onder de kraan houdt neemt hij gelijk veel water op. Hoe langer je de spons onder de kraan houdt, hoe minder water hij opneemt. Op een gegeven moment zit hij vol en kan er echt niets meer bij.
Iedere druppel extra blijft op het oppervlak liggen: de spons ‘beschermt’ zichzelf door niet te veel water te drinken. Zie hier de tweede, langzamere fase.
Kan mijn telefoon te veel worden opgeladen?
Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat een snellader te veel stroom in je telefoon stopt. Moderne smartphoneaccu’s zijn slim genoeg om te weten wanneer de maximale capaciteit bereikt is. Vroeger was dit fabeltje overigens wél waar. Oude telefoons zonder moderne (lithium-ion-)accu kon je namelijk wel degelijk te veel opladen.
Verder is het handig om te weten dat een degelijke snellader nooit meer stroom levert dan je toestel aankan. Kan jouw smartphone bijvoorbeeld maximaal 30 watt vermogen aan, maar heb je een oplader die is begrensd op 50 watt? Dan laat je toestel maximaal 30 watt door. Op die manier voorkomt hij problemen en eventueel gevaarlijke situaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Smartphone verkopen? Hier moet je op letten
Loopt je abonnement af en mag je een nieuw toestel uitkiezen? Het is zonde om je ‘oude’ telefoon dan jarenlang in de kast stof te laten happen. In plaats daarvan kun je hem beter verkopen. Zo maak je jouw smartphone verkoopklaar. -
Heb je een virusscanner nodig op je pc?
Virussen, malware en ransomware zijn online aan de orde van de dag. Om te voorkomen dat deze kwaadaardige software op je apparaat terechtkomt, kun je zelf maatregelen nemen. Volstaat wat je besturingssysteem te bieden heeft, of heb je meer nodig om jezelf te beschermen? -
Review
De nieuwste Macs zijn niet zo revolutionair als in 2020
De nieuwste Mac Mini en MacBook Pro zijn eigenlijk maar saai: qua ontwerp en functies zijn ze goed als identiek aan hun voorgangers, met aan de binnenkant vooral krachtigere hardware. Toch zijn het de beste die je nu in hun klasse kunt halen.
-
Minder iPhones en Samsung Galaxy's in 2023: ‘Markt smartphones krimpt door inflatie’
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie. -
-
-
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.