Is deze telefoon met vreemde afmetingen de toekomst?
MWCHet was een van de meest opvallende telefoons die tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd aangekondigd: de Xperia 10. De smartphone van Sony heeft een scherm met het 21:9-formaat, vergelijkbaar met de afmetingen van een bioscoopscherm. Is dat genoeg om een bedreiging te zijn voor de gevestigde smartphonefabrikanten? Tweakers nam een kijkje op de beursvloer.
De allereerste Xperia-smartphone die ooit uitkwam, was de Xperia X1 uit 2008. Toen ik die reviewde, was deze zin nog heel normaal om te schrijven: ,,Het scherm is met zijn 3,0 inch allesbehalve klein.’’ Kom daar maar eens om in 2019. De compactste telefoon die Sony op dit Mobile World Congress heeft aangekondigd, heeft een scherm van 6,0 inch.
Lees de hele preview op Tweakers.
Dat scherm heeft meer dan drie keer de oppervlakte van het Xperia X1-scherm. Om nog maar te zwijgen van de nieuwe Xperia 1, die over een 6,5 inch-scherm beschikt met bijna vier keer de oppervlakte van de Xperia X1. Het is wonderlijk, maar de naam Xperia gaat langer mee dan gevestigde namen als Samsung Galaxy of LG G; het is nu precies elf jaar geleden dat het toenmalige Sony Ericsson de eerste Xperia-smartphone presenteerde. Na de Xperia X1 volgde niet de Xperia X2; Sony Ericsson heeft die geannuleerd nadat providers hem hadden afgekeurd. Wat volgde, was de Xperia X10, de eerste Xperia met Android en een voor die tijd kolossaal 4 inch-scherm.
Nu verwijst Sony een beetje terug naar die tijd, met de namen van de Xperia 1 en Xperia 10. Maar behalve de nummers en de namen hebben de nieuwe toestellen weinig met de oude van doen. We waren teleurgesteld toen we op de stand van Sony aankwamen op het Mobile World Congress, want we konden niet zelf spelen met de software van de Xperia 1. Die is nog niet af. De Xperia 10 is gelukkig wel klaar. We gingen zo uitgebreid mogelijk aan de slag met de nieuwe telefoons van Sony, die allemaal één opvallend element gemeen hebben: een 21:9-scherm, hetzelfde als in de bioscoop.
Logisch
De stap naar 21:9 is voor Sony heel logisch. Immers, onder de vleugels van het concern zit ook Sony Pictures, dat films produceert. En in welke beeldverhouding verschijnen films doorgaans? Inderdaad, 21:9. De compatibiliteit met filmmateriaal op 21:9 is een van de voordelen die Sony noemt bij zijn nieuwe Xperia’s. De meeste televisies gebruiken de 16:9-verhouding, dus wat dat betreft is de smartphone zeker uniek.
Telefoons zijn in de afgelopen jaren steeds langer geworden. De schermen zijn gegroeid van 16:9 naar eerst 18:9 en nu doorgaans 19:9 of zelfs 19,5:9. Nu zou je denken dat het maar een kleine stap is naar 21:9, maar dat valt tegen. Zelfs de kleinere Xperia 10 heeft een enorm lang scherm en je hebt vermoedelijk een prothese voor je duim nodig om de bovenkant van het scherm te bereiken.
Lees verder onder de afbeelding
Nu zou je kunnen denken dat Sony veel in de software heeft gedaan om het lange scherm goed bedienbaar te houden met één hand. Dat is een beetje zo; er is een modus om het scherm te verkleinen, maar waar Samsung met One UI bijvoorbeeld alle elementen in de onderste helft van het scherm weergeeft, is Sony’s Android-uitgave daar niet op berekend.
De Xperia 10 is trouwens een van de weinige smartphones met een kunststof achterkant. Die voelt goed aan, al kun je er wel vingervegen op zien. De software was vaak vloeiend, maar in ons halfuurtje met de telefoon kwamen we desondanks best wat gestotter tegen. Android is wel kunstmatig beperkt voor demo’s op de beurs, waardoor het misschien geen indicatie biedt voor prestaties in de praktijk; zo kun je bluetooth niet aanzetten, geen beelden opslaan en zo meer.
Tot slot...
In elk ander jaar had Sony met de aankondiging van zijn 21:9-smartphones best veel indruk gemaakt. Immers, het is een interessante twist op de bestaande smartphones, die zo min mogelijk ruimte aan de bovenkant hebben. Sony doet het omgekeerde. Het is goed uitgedacht, het is vernuftig en het maakt het lange scherm iets minder moeilijk te bedienen met één hand.
Helaas voor Sony is dit Mobile World Congress de indrukwekkendste telecombeurs in jaren en veel fabrikanten laten hier nieuwe ideeën zien voor apparaten met radicaal andere vormen en ideeën, zoals de opvouwbare Huawei Mate X en de Nubia Alpha-smartwatch. Deze beurs draait nu eens niet om kleine verbeteringen, maar om de grote stappen waarvan bezoekers nu een voorproefje krijgen.
Een dergelijke visie voor de toekomst toont Sony niet. Daarbij speelt mee dat de Japanse fabrikant in de smartphonemarkt nauwelijks meer iets in de melk te brokkelen heeft, behalve als leverancier van componenten. Xperia-telefoons hebben fans, maar ze hebben in de afgelopen jaren weinig invloed gehad op het uiterlijk of de functionaliteit van smartphones in zijn algemeenheid.
Dat zou in dit geval weleens anders kunnen zijn. Naast alle concepten voor de toekomst zijn smartphonemakers in het heden nog steeds bezig met de zoektocht naar de fullscreen-smartphone en liefst zonder inkeping. De oplossing van Sony daarvoor is eigenwijs en zou best navolging kunnen krijgen.
AD Tech is benieuwd naar jouw mening. Doe hier mee!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Internetprijzen bij Ziggo gaan omhoog wegens stijgende energieprijzen
Ziggo heeft de prijzen voor vast internet verhoogd. Eén van de redenen hiervoor is volgens de provider de fors hogere energieprijzen. -
PREMIUM
Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? ‘Een paprika print je niet, die teel je’
Een paprika uit de 3D-printer, metalen gereedschap gevormd uit poeder, een geprinte medicijnpil of - ja echt, in Meerhoven staat er een - een geprint betonnen huis. De 3D-printer lijkt het antwoord op alles, maar is dat ook zo? Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Drie deskundigen aan het woord. -
Zo maak je een smartphone automatisch onbruikbaar tijdens de dodenherdenking
Niet iedereen vindt het even makkelijk om tijdens de dodenherdenking twee minuten onafgeleid stil te zijn. Je telefoon is er zo bij gepakt, maar daarmee ga je voorbij aan het herdenkingsmoment. Met deze tip zorg je dat een smartphone tussen 20.00 en 20.02u uur eventjes onbruikbaar wordt. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.
-
PREMIUM
Critici bezorgd om overname Twitter: ‘Honderden mensen die kritiek op Musk hebben blokkeerde hij’
De overname van Twitter door Elon Musk is een stap dichterbij gekomen. Critici van de flamboyante ondernemer houden hun hart vast. -
Verbeter de wereld, begin met deze zeven apps
In Nederland wordt De Dag van de Aarde sinds 2002 gevierd, voor Amerikanen valt Earth Day al sinds de jaren zeventig op 22 april. Met deze zeven apps maak je ook van de andere 364 dagen een aardedag. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?