Volledig scherm
Een wake in El Paso voor de slachtoffers van de schietpartij in een Walmart-winkel. © AFP

Internetbedrijf stopt diensten voor 8chan na aankondiging schutter El Paso

'Beerput van haat'Het Amerikaanse cyberveiligheidsbedrijf Cloudflare is niet langer bereid om internetforum 8chan van zijn diensten te voorzien. Die beslissing komt nadat schutter Patrick Crusius het forum gebruikte om zijn racistisch manifest te posten, vlak voordat hij zaterdag een bloedbad aanrichtte in een Walmart-winkel in El Paso (Texas).

In het vier pagina’s tellende manifest dat zaterdag op 8chan werd gepost, schreef Crusius dat zijn aanslag ‘een reactie is op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas’. In zijn bericht sprak de 21-jarige jongeman ook steun uit voor de schutter die in maart een aanslag pleegde op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Ook die aanslag werd vooraf aangekondigd op 8chan.

,,We hebben net een bericht gestuurd dat we een einde maken aan 8chan als klant”, zo deelde Cloudflare-baas Matthew Prince mee in een blogbericht. ,,Afgaande op het bewijs dat we gezien hebben, heeft de schutter vermoedelijk een lange brief op de website gepost vlak voor hij zijn vreselijke aanslag begon op de Walmart in El Paso waarbij hij 20 mensen doodde.” Cloudfare stopt zijn beveiligingsdiensten voor 8chan, wat het forum vatbaar maakt voor aanvallen totdat een nieuwe beveiliging wordt opgezet.

‘Wetteloos’

Quote

Door actie te ondernemen hebben we ons eigen probleem opgelost, maar niet dat van het internet

Matthew Prince, Baas van Cloudflare

Prince vervolgt: ,,De redenering is simpel: ze hebben bewezen dat ze wetteloos zijn en die wetteloosheid heeft geleid tot veel betreurenswaardige doden.’’ Hoewel 8chan de wet niet schendt door de ‘hatelijke’ content van zijn gebruikers niet te modereren, heeft het wel ‘een omgeving gecreëerd waarin genoten wordt van de schending van de wet’. Hij noemt 8chan een ‘beerput van haat’. 

Bij Cloudflare maken ze zich geen illusies, stelt Prince: 8chan zal vermoedelijk onderdak krijgen bij een andere host. Hoewel zijn bedrijf nu niet meer onder druk staat omdat het 8chan hostte, is het geen oplossing voor de massaschietpartijen. ,,Het pakt het probleem niet aan van delen van de bevolking die zo ontgoocheld zijn dat ze zich overgeven aan haat”, schrijft hij. ,,Door actie te ondernemen hebben we ons eigen probleem opgelost, maar niet dat van het internet.”

Prince dringt aan op duidelijke wetgeving die bepaalt wat online wel en niet kan. De oprichter van 8chan, Fredrick Brennan, had gisteren al opgeroepen om te stoppen met het forum, waar hij niet meer bij betrokken is. ,,Het doet de wereld geen goed. Het is volkomen negatief voor iedereen behalve de gebruikers”, zei Brennan in een interview.

In augustus 2017 stopte Cloudflare zijn werk voor de neonazistische website Daily Stormer. De site was betrokken bij de organisatie van een ultrarechtse demonstratie in de plaats Charlottesville een paar dagen eerder. Een van de racistische betogers reed met zijn auto in op een tegendemonstratie, waardoor een dode viel en meerdere mensen gewond raakten. De Daily Stormer was een paar dagen moeilijk bereikbaar, maar wist een andere beveiliger te vinden en is nog steeds online.