Volledig scherm
© EPA

Huawei wil contract: ‘We zullen niet spioneren’

Het Chinese technologiebedrijf Huawei wil met buitenlandse overheden afspreken om niet te spioneren. Het bedrijf ligt in meerdere Westerse landen onder vuur om spionagegevaar. De Chinese overheid zou de producten van het bedrijf daar namelijk voor gebruiken.

De techgigant zegt nu bereid te zijn contracten te ondertekenen met buitenlandse overheden, waarin de onderneming belooft niet te spioneren met haar apparatuur. Dat heeft voorzitter Liang Hua van Huawei gezegd.

Verbod in de VS

Door bijvoorbeeld de Verenigde Staten is Huawei, dat onder meer apparatuur maakt voor mobiele netwerken, al in de ban gedaan. Federale overheidsinstellingen in de VS hebben een verbod gekregen om de technologie of apparaten van het telecombedrijf te kopen. Amerika voert ook druk op Westerse bondgenoten uit om het bedrijf in de ban te doen. Huawei is tegen dat verbod in verweer gegaan en heeft de VS aangeklaagd.

Volgens voorzitter Liang is er geen wet in China die bedrijven verplicht om gegevens te verzamelen of achterdeurtjes in te bouwen in de apparatuur. Hij noemt cyberonveiligheid ‘een risico voor de hele industrie’. Die moet daar dan ook technische oplossingen voor vinden, vindt hij.

Aanleg 5G-netwerk

In een groot deel van Europa is Huawei overigens wel de meest voor de hand liggende partner in de aanleg van een groot 5G-netwerk. Maar de spionage-verdenkingen zijn nadelig voor het concern. Zo mag Huawei in Groot-Brittannië maar beperkt materiaal leveren voor de aanleg van het snelle netwerk. 

Ook in Nederland is er een discussie over het aanleggen van het 5G-netwerk en de eventuele betrokkenheid van Huawei hierbij. KPN heeft onlangs laten weten toch wel met het bedrijf in zee te gaan voor de aanleg. Het Chinese bedrijf gaat werken aan de modernisering van het radio- en antennenetwerk. De belangrijkste hardware voor het netwerk zal volgens KPN worden geleverd door een ander bedrijf. Welke dat is, is nog niet bekend.