Volledig scherm
© AFP

Huawei onthult alternatief voor besturingssysteem Android: HarmonyOS

Chinees technologiebedrijf Huawei heeft vrijdag zijn langverwachte eigen besturingssysteem gelanceerd. De naam: HarmonyOS. Het besturingssysteem moet een alternatief vormen voor Googles Android als president Trump de sancties tegen Huawei niet verlicht, zei Richard Yu, ceo van de consumentendivisie. ,,Als het moet kunnen we Harmony morgen uitrollen”.

Hij hoopt desalniettemin dat het niet zo ver komt. ,,Wij willen Android graag houden, vanwege het wereldwijde ecosysteem.”

Huawei onthulde Harmony tijdens een groot evenement voor appontwikkelaars in Dongguan, in het zuiden van China. Het bedrijf heeft er sinds 2017 aan gewerkt. Volgens Yu is Harmony niet gelanceerd door de problemen met de VS, dat Huawei van spionage bericht. Wel is de ontwikkeling er flink door versneld.

De topman stelde dat de huidige besturingssystemen, waaronder Android en Apple’s OS, te gecompliceerd zijn en niet veilig genoeg. Zo telt besturingssysteem Android liefst 100 miljoen regels programmeercode, terwijl maar een fractie daarvan in praktijk wordt gebruikt.

Internet of Things

HarmonyOS zit slimmer in elkaar en is gemaakt met het oog op komende 5G-netten en het internet of things. Idee is dat apps niet voor elk apparaat of gadget apart meer ontwikkeld hoeven te worden. Dat scheelt appmakers veel werk. Ook laat HarmonyOS apparaten veel intuïtiever - harmonieuzer dus - samenwerken, claimt Huawei. In Dongguan toonde Huawei hoe een smartphone moeiteloos communiceerde met een drone 1300 kilometer verderop.

Toch lijkt de naam ook een bewust signaal naar de buitenwereld dat Huawei graag samenwerkt met iedereen, in goede harmonie dus.

Pijn

Ceo Yu gaf toe dat de Amerikaanse sancties het bedrijf pijn doen. ,,Zonder deze situatie zouden we dit jaar de grootste smartphonemaker op de wereld worden. Nu eindigen we 2019 waarschijnlijk als tweede.” Het Koreaanse Samsung is momenteel de nummer één.

Vorig jaar verkocht Huawei 206 miljoen smartphones. Dit jaar denkt het bedrijf ondanks alle moeilijkheden op nog zo’n 25 procent groei uit te komen. Dat is desalniettemin flink lager dan gehoopt en verwacht. De eerste drie maanden van dit jaar groeide Huawei nog bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het tweede kwartaal kwam daar vanwege de Amerikaanse sancties flink de klad in.

Huawei zegt dat er inmiddels ruim 500 miljoen telefoons en andere Huawei-apparaten door klanten zijn geregistreerd. Liefst 910.000 ontwikkelaars zouden mobiele apps en toepassingen voor het Chinese techbedrijf ontwikkelen.

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.